Vroeger speelde ik vaak uren in het bos. Ik had een touw aan een tak vastgemaakt en in het touw onderaan een dikke knoop gemaakt. Zo fungeerde het touw als een soort schommel waar ik met een aanloopje in kon springen en zo heen en weer kon zwaaien. Ik droeg eenvoudige spijkerbroeken met eronder zwarte of paarse Dr. Martin’s. Mijn ouders zagen mij liever schoenen shoppen bij de Bijenkorf en daar een chique laarsje met klein hakje kopen, maar ik vond dat maar niets. Ik wilde al op jonge leeftijd graag stoer zijn. Hakken droeg ik soms wel, maar dan enkel grove blokhakken.

Ik hield van stoeien en in bomen klimmen. Mij zag je nooit netjes met mijn benen over elkaar en mooi ingevlochten haar een make-up pop opmaken. Ja, ik had ooit wel zo’n make-up pop gekregen, maar nadat ik het ding in één middag volledig rood had beschilderd met de bijgeleverde lippenstift, was het leuke er wel van af. Je zou kunnen zeggen dat ik vroeger een echte tomboy was. Een tomboy is een vrouwelijk persoon dat zich gedraagt volgens de geslachtsrol die aan mannen wordt toegeschreven.

tomboyNou houd ik er niet zo van om mensen in hokjes te plaatsen of een etiket te geven, maar het is soms wel leuk om iets even een naam te geven om je ergens in te kunnen herkennen. In deze blog beschrijf ik daarom 10 dingen die je zou kunnen herkennen als je een beetje een tomboy bent. Misschien herken je sommige dingen van vroeger of misschien wel van dit moment.

♥ Je draagt je haar bijna nooit los
Ik draag mijn haar eigenlijk nagenoeg nooit los. Dat is niet omdat ik los haar niet mooi vind, enkel omdat ik het bij mezelf niet mooi vind. Ik vind het haar van Joyce bijvoorbeeld prachtig los en zou mijn haar ook zeker los dragen als ik zulk lang en dik haar had. Ik ben echter geboren met een paar dunne sprietjes die niet langer dan 40 cm worden, no matter what. Als ik mijn haar los draag dan hangt er een soort vlasje over mijn hoofd. Bovendien ben ik niet het type vrouw dat iedere ochtend met een stijltang of krultang voor de spiegel gaat staan om d’r haar te doen.

Ik snap ook niets van al die haar producten die vrouwen in hun haar smeren. Wat moet ik daar allemaal mee? Dat werkt toch niet? Daar wordt mijn haar toch alleen maar snel vies door? Ik wil ‘s morgens niet langer dan 5 minuten voor de spiegel staan. De enige haardracht die daar bij past is een simpel staartje. Zelfs een pony was trouwens al te veel gedoe voor mij. Dat ding zit altijd verkeerd als je wakker wordt en je moet er altijd te veel aan doen in de ochtend om hem enigszins normaal te laten zitten. Kortom: staartje of knotje en de pieken met een speldje naar achter vast.

♥ Buiten spelen
Zoals ik in de inleiding al schreef was ik vroeger dol op buiten spelen. Ik bungelde aan touwen in bomen, bouwde hutten, ging uren skaten en reed buitenritten op western paarden. Je vond mij vrij weinig binnen bij de poppen of bezig met allerlei creatieve knutselwerkjes. Met name voor dat laatste had ik gewoonweg helemaal geen geduld. Bovendien was ik daar veel te slordig voor. Ik scheur liever iets dan dat ik netjes langs het lijntje (wat dan toch scheef gaat) knip. BAM, opschieten met die handel! Het buiten spelen heb ik nu vervangen door bezig te zijn achter mijn laptop, buiten spelen met de hond of filmen. Ik kan me nog steeds niets voorstellen bij beautymiddagjes, creatief handwerken of ‘lekker een voetenbadje nemen’.

♥ Honkbal!
Terwijl veel meisjes in de klas liever aan de kant zaten bij de gymles en deden alsof ze ongesteld waren, vond ik het geweldig. Ik was met name dol op de wat ruwere sporten, zoals honkbal, voetbal en basketbal. Ik vond het heerlijk om hard te racen met de bal en tegen andere mensen aan te knallen. Sporten als badminton en volleybal vond ik minder leuk.

tomboy♥ Make-up en lijnen begreep je niet
Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik als jong meisje op het schoolplein stond bij een aantal klasgenoten en dat zij begonnen over lijnen, hun gewicht en minder snoepen. Ik snapte daar niets van. Ik was helemaal niet bezig met mijn lichaam of gewicht. Ik was altijd een plank geweest en kon eten wat ik wilde. Ik begreep niets van een dieet. (helaas veranderde dit rond mijn 16de, maar dit had weinig te maken met uiterlijk). Ook van make-up had ik weinig kaas gegeten. Was dat echt nodig? Ik vond het maar een gedoe. Nadat bijna alle meisjes uit de klas make-up droegen dacht ik dat ik niet achter kon blijven. Ik liet mijn moeder mijn ogen opmaken met mascara en oogpotlood. Eenmaal op school bleek ook mijn moeder niet zo goed te zijn in make-up….

♥ Schoonmaken en opruimen
Het is fijn om in een opgeruimd huis te leven, maar het huis schoonmaken en opruimen is een stuk minder fijn. Ik heb een vreselijke hekel aan schoonmaken en doe het dan ook het liefst zo min mogelijk. Als ik schoonmaak moet het ‘t liefst heel snel gaan. Joyce ziet ook veel sneller dat het huis rommelig en vies is. Ik kan prima dagen in de rommel leven, totdat ik ineens merk dat het door al die troep ook wel erg rommelig in mijn hoofd is. Schoonmaken en opruimen vond ik vroeger als kind ook niet boeiend. Wat mij betreft liggen er overal spulletjes, dat maakt het huis gezellig. Dat laatste is misschien niet zo tomboy? haha

♥ Make-up tutorials
YouTube video’s kijken vind ik een fijne bezigheid als ik even lekker wil ontspannen. Een paar jaar geleden begreep ik nog maar weinig van YouTube. Toen waren (denk ik?) vooral de make-up tutorials heel populair. Ik had daar helemaal niets mee. Ik begreep niet waarom meiden het zo leuk vonden om daar naar te kijken. Daarnaast vond ik het niet leuk omdat ik een kluns was in mezelf opmaken. Ik zie soms prachtige looks, die ik best zelf eens zou willen hebben, ….never gonna happen. Ik kan dat gewoon niet. Als ik op de plek waar het zou moeten een donkere oogschaduw aanbreng, lijkt het bij mij alsof er per ongeluk twee vlekken zitten. Als ik eyeliner in een wing wil aanbrengen, lijkt het bij mij alsof mijn ogen neergestort zijn. Echt kansloos. Tenslotte boeien al die make-up producten me ook niet. Groene oogschaduw is groene oogschaduw. Ik hoef die niet in 50 tinten groen van 30 verschillende merken die konijnen opmaken te zien.

tomboy♥ Haat aan de BH
Ik droeg vroeger nooit een BH. Dat was ook gewoonweg niet nodig met mijn mierentietjes. Waarom zou je iets ondersteunen wat er niet is? Ik snapte niets van die dingen en kwam dus ook nooit bij een lingeriezaak. Ik vond dat maar zonde van het geld. Inmiddels, opgegroeid tot kleine kiwi’s, heb ik nog steeds vrij weinig met een BH. Ja, ik kan zo’n kanten gevalletje best sexy vinden, maar ik vind tegelijkertijd dat het vreselijk zit. Zo’n ding zit altijd te strak, zeker als er beugels inzitten en die zitten er bijna altijd in, tenzij het een kinder BH van de Hema is.

Iets anders wat me kort geleden opviel en nog nooit eerder had gezien is dat er in verschillende buitenlandse webshops zoals Amazon een hele collectie is aan Chest Binders. Dit zijn strakke elastische topjes om je borsten platter te maken. Vreemd genoeg worden deze allemaal ‘Lesbian Tomboy Chest Binder‘ genoemd, alsof iedere tomboy direct lesbisch is. Ik wist niet dat hier een hele markt in bestond. Tomboy is in dit geval dan ook wel echt een meisje die op een jongen wil lijken en niet enkel een stoer meisje.

chest binder tomboy♥ Nieuwe kleding vies
Als ik iets nieuws van kleding koop hoef ik dat niet eerst dagen netjes in mijn kast te hangen. Ik heb het immers niet voor niets gekocht. Nieuwe kleding draag ik het liefst direct en ik zorg er dan ook binnen no-time voor dat deze vies is of stinkt. Ookal wil ik niet dat die mooie zwarte leren schoenen al binnen enkele dagen onder de modder zitten, het gebeurt toch. Mijn moeder heeft nog kleding in haar kast hangen die ze 20 jaar geleden heeft gekocht. Ze is superzuinig en heel netjes. Ze weet dat als ze iets aan mij geeft de kans groot is dat het binnen een jaar kapot is. Ik doe dat helemaal niet expres, maar ik leef gewoon wat ruiger denk ik, haha.

♥ Padvinderij en de Turtles
Ik zat vroeger op padvinderij. Ik leerde knopen leggen, kikkers vangen en uitzetten, sporen volgen en in een blokhut slapen. Ik vond dit heel erg leuk. Het kon me niets schelen hoe mijn haar zat en of ik er wel leuk uitzag. Ik droeg mijn padvinderij uniform met trots. Daarnaast keek ik graag naar televisieseries zoals The Turtles waarin de stripfiguren allerlei avonturen meemaakten en moesten vechten om te overleven. Ik vond dat heel stoer en wilde zelf ook leren vechten.

tomboy♥ Wat is je geaardheid?
Mensen vragen weleens aan je of je op meisjes valt, simpelweg omdat je er stoer uitziet en je soms wat meer gedraagt als een jongen dan als een meisje. Het is natuurlijk een vooroordeel dat lesbiennes allemaal tomboys zijn, want dat is helemaal niet zo. Bovendien is het ook niet zo dat iedere tomboy lesbisch is.

♥ Rokjes en hakken
Ik vind het best leuk om rokjes en hakken te dragen en ik kan ook best lopen op hakken, maar toch draag ik dit maar heel sporadisch. Waarom? Simpelweg omdat ik het gewoon niet handig vind. Het zit niet lekker en als je wilt fietsen of ergens wilt zitten moet je altijd letten op hoe je dit doet. Je kan niet gewoon even lekker wijdbeens op een stoel gaan zitten, want dan ziet iedereen die onderbroek met grote groene stippen. Fietsen met een rokje gaat super sloom of je moet het rokje gewoon helemaal omhoog trekken, maar dan ben je weer geen dame… Op hakken lopen vind ik best leuk en het voelt heel vrouwelijk, maar tegelijkertijd vind ik het ook niet praktisch. Ik moet bijna altijd rennen voor de trein en dat is geen gezicht met hakken aan. Ik wil ongemerkt op kantoor door de gangen kunnen banjeren zonder dat iedereen me van 20 meter afstand hoort aankomen.

Was jij vroeger of nu een beetje een Tomboy?