Al een lange tijd waren we op zoek naar de perfecte nieuwe vlogcamera. Toen we in Augustus startten met onze vlogs, filmden we deze met onze oude Canon Powershot SX1 IS. Een zeer goede camera met voor zijn gedateerde leeftijd toch nog geweldige kwaliteit. Voor het vloggen is hij echter wel een beetje aan de grote kant. Het is geen camera die je even makkelijk in je broekzak stopt en waarmee je onopvallend even wat beelden schiet. Er zijn overigens nog genoeg mensen die zelfs vloggen met een spiegelreflexcamera, maar als je het mij vraagt is dit verre van relaxed vloggen. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de Sony RX100 III het beste bij ons past, hebben we behoorlijk wat onderzoek gedaan naar verschillende camera’s. Omdat er vast meerdere mensen zijn die twijfelen en opzoek zijn naar de juiste camera hebben wij een Sony RX100 III review geschreven. In deze blog vind je tussendoor foto’s die gemaakt zijn met de Sony RX100 III (behalve de foto’s van de camera zelf natuurlijk). Voor videobeelden kan je een kijkje nemen naar de laatste paar vlogs op ons YouTube kanaal.

Maanden hebben we getwijfeld over verschillende soorten en merken camera’s. We wilden namelijk heel graag een camera die zowel geweldig kan filmen als mooie foto’s kan maken, omdat we het niet heel handig vinden om steeds 2 camera’s mee te moeten slepen. Eentje voor het vloggen en daarnaast onze spiegelreflexcamera, zodat we tussendoor foto’s kunnen maken.

In eerste instantie dachten we dat een systeemcamera ideaal zou zijn, omdat we daarmee zowel kunnen filmen als mooie foto’s kunnen maken. We hebben na een aantal veelbelovende recensies een lange tijd gewacht op de komst van de Canon EOS M3. Een erg toffe camera met geweldige functies en een 180 graden kantelbaar scherm (onmisbaar bij het vloggen), maar bij nader inzien bleek deze niet heel handig om mee te vloggen en niet aan onze eisen te voldoen. Een beetje teleurgesteld ging onze zoektocht verder.

sony rx 100 III review

Na heel wat uurtjes YouTube review filmpjes kijken en recensies lezen, zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij 2 verschillende camera’s. Geen systeemcamera’s, maar gewone compactcamera’s, namelijk de Canon G7X en de Sony RX100 III. Er zijn een behoorlijk aantal YouTubers die deze twee camera’s gebruiken en zo konden we beiden mooi met elkaar vergelijken. Bij een aantal filmpjes gemaakt met de Canon G7X, vonden we de camera maar langzaam scherpstellen en vaak ook nog eens op het verkeerde punt. Omdat je tijdens het vloggen toch best wel wat beweegt met je camera en verschillende dingen wilt laten zien, is het juist en snel scherpstellen een belangrijk punt waaraan de camera moet voldoen. Voor ons gevoel deed de Sony dit net iets beter dan de Canon, en zo was onze keuze gemaakt.

We hebben de Sony RX100 III nu ongeveer een maand in ons bezit en dus vonden we het tijd om jullie een eerlijke review te geven over deze camera. Voldoet hij aan onze eisen en is hij de 740 euro waard? Hieronder alles op een rijtje!

sony rx 100 III review

Grootte
In vergelijking met onze vorige camera zijn we er zeker op vooruit gegaan. De camera is echt heel erg compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Hij is zo klein dat hij zelfs in je broekzak past. Het vloggen is door het kleine formaat ook prettiger. Vooral wanneer je je nog wat ongemakkelijk kan voelen met een camera in je hand, is het fijn dat deze Sony dan niet heel erg opvalt. Het gewicht daarentegen viel een klein beetje tegen. Voor het kleine formaat dat hij heeft is hij namelijk nog best zwaar met zijn 290 gram.

sony rx 100 III review

Scherm
Een pluspunt van de camera is het 180 graden kantelbare scherm. Wanneer je vlogt is het wel zo fijn om te kunnen zien of je goed in beeld bent en wanneer dit het geval is, of je dan wel scherp in beeld bent. Een nieuw vlogcamera moest voor ons dan ook zeker een kantelbaar scherm hebben. Dit heeft hij, het enigste nadeel van de manier van kantelen is dat het onderste randje van het beeldscherm tegen de camerarand aan stoot. Hierdoor ontstaat er al snel een kras op de onderste rand van het beeldschermpje. Je kan het schermpje ook niet naar binnen klappen waardoor hij minder snel beschadigt en dus zal je hem altijd netjes moeten opbergen om schade aan het scherm te voorkomen.

sony rx 100 III review

Lens
Een groot pluspunt aan de camera is dat hij een geweldige lens heeft. Hij is namelijk zeer lichtsterk (1.8), en dit in combinatie met een hoge ISO zorgt ervoor dat de camera in donkere ruimtes nog zeer goed beeld geeft. Onze ervaring hiermee is vooral gebaseerd op de videofunctie, maar de foto’s die we hebben gemaakt bij schemering zagen er erg goed en scherp uit. Daarnaast kan je door het diafragma open te gooien erg mooie scherpte/diepte beelden maken. Een klein minpuntje aan de lens is dat hij maar erg weinig zoombereik heeft.

strand sony rx100 IIIScherpstellen
Snel scherpstellen is ontzettend belangrijk wanneer je vlogt, want er is niets zo irritant als een camera die de hele tijd wazig beeld geeft of op de verkeerde dingen scherp stelt. Dit was één van de belangrijkste redenen waarom we voor de Sony RX100 III kozen. Van alle reviews die we hebben gezien en gelezen, leek de Sony ons het beste. We hebben dit nu een poosje zelf kunnen uittesten en we moeten zeggen dat hij het best wel aardig doet. Het grootste deel van de tijd stelt hij gewoon netjes en snel scherp, maar zo heel af en hapert ook de Sony nog weleens. We vinden helaas dat hij nog net iets te veel moeite heeft met scherpstellen. Ook pakt hij het verkeerde soms scherp.

Of de Sony wat scherpstellen betreft dus echt zoveel beter is dan de Canon vlogcamera, daar moeten we misschien op terugkomen…? Het blijft in beide gevallen natuurlijk wel een compactcamera en geen videocamera. Wil je altijd én snel scherpe beelden en wil je tussendoor geen foto’s maken, dan zou ik zeker gaan voor een gewone videocamera. Als je de camera de tijd geeft om scherp te stellen dan zijn de foto’s (scherpstellen gaat hierbij heel snel) en videobeelden die de sony RX100 III maakt wel prachtig helder én haarscherp. Dat is absoluut winst ten opzichte van onze vorige camera.

sony rx 100 III review

Gebruik
De Sony heeft behoorlijk wat functies, wat natuurlijk heel tof is, maar waar alles te vinden is en waar het voor dient is dan al snel abracadabra. We hadden in het begin dan ook wat moeite met het instellen van de camera. Nu is het wel zo dat wij Canon camera’s gewend zijn en dat zal zeker meespelen. Ben je niet bekend met Sony, dan zal je dus misschien even wat tijd moeten vrij maken om het een en ander uit te zoeken.

sony rx 100 III review

Batterij
De batterijduur valt ons eerlijk gezegd een beetje tegen. Wanneer je behoorlijk wat filmt en tussendoor ook nog wat foto’s wilt schieten, red je het zeker niet met één batterij. Er zit ook geen externe lader bij de camera, want je kan de batterij enkel opladen in de camera zelf. Dit is een beetje onhandig, want wil je een extra batterij opladen, dan kan je op dat moment de camera niet gebruiken. Ga je vaak dagjes op pad en ben je dan de hele dag bezig met de camera, dan is het zeker aan te raden om 1 of 2 extra batterijen aan te schaffen. Wij hebben er op dit moment twee, maar een derde zit er zeker aan te komen. De losse batterijen kan je o.a. bij de mediamarkt kopen en kosten ongeveer 25 euro.

sony rx 100 III review

WIFI
Wil je een leuke foto delen met je telefoon, maar is de camera ervan een beetje crap? Dan kan je die foto ook met de Sony maken en vervolgens doorsturen naar je telefoon. De camera beschikt namelijk over een hele handige WIFI functie.

sony rx 100 III review

Op een schaal van 1 tot 10, zit onze waardering voor de Sony RX100 III ergens op een 8. We zijn over het algemeen best tevreden over onze nieuwe camera en gebruiken hem door zijn goede beeldkwaliteit niet alleen voor onze vlogs, maar ook voor andere filmbeelden. Het maken van foto’s tussendoor gaat ook heel goed met deze camera. We hoeven hierdoor niet meer altijd met een vlogcamera én spiegelreflex op pad, omdat deze foto’s qua kwaliteit soms aardig in de buurt komen. Het enigste nadeel vinden we de wat trage scherpstelling bij filmen, maar we zouden hem zeker niet meer willen missen!

Tenslotte kunnen we wel begrijpen dat sommige mensen de camera wat aan de prijs vinden. De camera kost namelijk 739 euro, wat ongeveer net zo duur is als een redelijke spiegelreflex camera. Je kunt de camera HIER vinden bij Bol.com.