Als kind vind je je ouders soms maar oud en vervelend. Ze zeuren over dingen die jij geweldig en leuk vindt en je kan je absoluut niet voorstellen dat jij je ooit zo zult gedragen zoals zij dat doen. Jij bent namelijk jong, hip, houdt van een uitdaging en zet graag de volumeknop voor dat ene lekkere nummer iets hoger om lekker los te gaan. Je ouders knallen de volumeknop daarentegen enkel omhoog omdat ze het nieuws anders niet verstaan.

Ook ik kon me als kind nooit echt voorstellen om zo te worden zoals die “oude” mensen. Als kind vond ik maar weinig dingen eng om te doen en vond ik mijn moeder maar zeuren wanneer ze weer eens zei dat ik moest oppassen. Nu ik wat ouder ben denk ik zelf ook wat meer na voordat ik iets doe en ben ik me bewuster van bepaalde gevaren. Ik hield vroeger bijvoorbeeld van skateboarden en andere extreme sporten, maar ik denk nu wel 3 keer na voordat ik het riskeer om mijn arm te breken.

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als kind op straat speelde met vriendjes en vriendinnetjes, zo onbezorgd. Nu ik andere kinderen buiten zie spelen voel ik mezelf toch al best een beetje oud. Hoe ik toen aankeek tegen oudere mensen, zo kijken zij nu waarschijnlijk tegen mij aan. Ik ben nu niet meer het jonge speelse kind, ik ben die oude volwassene. De jaren tellen door en voor ik het weet ben ik straks zelf die oude zeurzak die eens wat hipper moet doen.

Help, ga ik dit later ook doen?Hieronder vind je 10 punten waarvan ik, en misschien jij ook wel, denk: Help! Ga ik dit later ook doen?

1. Fiets met lage instap
Een fiets met een extra lage instap omdat je benen niet meer zo flexibel zijn en je anders gewoon niet op de fiets komt. Hoe kan dat nou denk ik nu nog bij mezelf. Zou het echt zo zijn dat ik later ook op zoek ga naar een “speciale” fiets? Ik weet nog dat het vroeger cool was om als meisje op een jongensfiets te fietsen. Geen enkel probleem was het om je been over dat zadel heen te gooien. Ik kan dat nu ook nog prima (hoop ik), maar ik vind het maar een rare gedachte ik dat ooit misschien niet meer zou kunnen en eventueel zelfs niet meer op een gewone damesfiets.

2. Weten wat de hele buurt doet
Van iedereen weten: wat voor werk ze doen, hoe laat ze van huis vertrekken en weer thuis komen, wanneer ze voor het laatst ruzie hadden, dat er een onbekende man aan de deur stond die wellicht wel eens een minnaar zou kunnen zijn, wanneer je een avond niet bent thuisgekomen en wanneer je voor het laatst naar de wc bent gegaan. Dit en nog veel meer weten oudere mensen die niet heel veel om handen hebben en 24 uur per dag als wijkagent de buren in de gaten houden. Best sneu eigenlijk, maar ik vind het zo vreselijk. Toen ik klein was hadden wij ook zo’n buurvrouw. Altijd wanneer we aankwamen rijden kwam haar hoofd achter het gordijn tevoorschijn.

Help, ga ik dit later ook doen?3. Sloom autorijden
Extreem rustig rijden omdat je er de tijd voor hebt of gewoon extra voorzichtig bent in het verkeer en alles driedubbel wilt checken. Ik ben zelf van het lekker doorrijden en kan ook niet zo heel goed tegen slome autorijders. Mijn opa bracht ons vroeger vaak naar school met de auto, maar reed naarmate hij echt oud begon te worden zo sloom, dat dat nog gevaarlijker was dan iemand die te snel reed. Ook mijn moeder rijdt inmiddels liever 100 dan 120 op de snelweg. Ga ik later ook zo rijden? Ben ik dan diegene die met de Havenzangers op, met 90km per uur op de linkerrijbaan blijft rijden?

4. Alles te veel en te hard vinden
Alle muziek is veel te hard en veel te boemboemboemboem. Waar je nu nog los kan gaan op lekkere knallende beats, vind je het later waarschijnlijk allemaal maar lawaai of zoals mijn moeder weleens zei: “Dat is toch geen muziek meer”. Ik ben dol op muziek en kan ook echt niet zonder. Ik vind het ook heerlijk om in de auto naar muziek te luisteren, maar het wil nog wel eens voorkomen dat oma Scarlet de volumeknop wat lager zet. Vreselijk irritant vind ik dat.

5. Nordic walking
Ik zie ze soms weleens in groepjes voorbij lopen. Vrouwen en mannen flink vooruit stappend met stokken in hun handen alsof ze hartje winter in de bergen van Oostenrijk lopen. Ik vind lopen best rustgevend, maar ik zie mezelf nog niet zo snel zonder ski’s en sneeuw met 2 stokken lopen.

Help, ga ik dit later ook doen?6. Overal op straat mee bemoeien
Geregeld komen we op straat oudere mensen tegen die zich vanuit het niets met je gaan bemoeien. Zo fietste Scarlet laatst vroeg in de ochtend voordat het warm werd samen met Sjors richting een plas die zich zo’n 5 minuten van ons huis bevindt. Onderweg werd ze door een oudere vrouw nageroepen of ze wel wist waar ze mee bezig was. Uhm, excuse me?

7. Unisex kleden
Wanneer je als koppel in dezelfde jas loopt en ook nog eens 2 matchende fietsen in de schuur hebt staan, dan ben toch echt een eind op weg en zeker de 30 gepasseerd. Wij dragen elkaars kleren, maar gelukkig vinden Scarlet en ik het nog steeds vreselijk wanneer we net iets teveel van hetzelfde dragen. Ik kan me haast niet voorstellen dat we later in hetzelfde windjack de straat op durven te gaan.

Help, ga ik dit later ook doen?8. Dingen voortdurend herhalen
“Mam, dat heb je me vanmiddag ook al verteld”….. “Oh, trouwens, de buurvrouw….” … “Ja, dat ook al”…. “Oh” Als je ouder wordt ga je denk ik steeds meer dingen vergeten. Dat lijkt me zo naar! Ik spreek regelmatig met wat oudere dames die me dan meermalen hetzelfde vertellen. Ze hebben dat zelf dan niet door. Ik hoop echt dat als ik oud mag worden, ik niet snel dingen ga vergeten.

Help, ga ik dit later ook doen?9. Haar kort knippen
Wat is dat toch met oudere vrouwen en kort haar? Op de een of andere manier laten veel vrouwen na hun 40ste hun mooie bos haar kortwieken. Ik had als kind kort haar, maar inmiddels ben ik superblij met mijn lange haar. Ik moet er ook nog niet aan denken om met een korte coupe door het leven te gaan. Gelukkig zijn grijze lange haren tegenwoordig ook hip en kan ik het voorlopig nog even zo laten.

10. Niets meer durven, alles eng vinden
Hoe ouder je wordt, hoe enger je allerlei dingen vindt. Het moet niet te ingewikkeld en wel te overzien zijn en een beetje structuur is wel zo prettig. In je jongere jaren denk je vaak helemaal nog niet zo na over de consequenties van bepaalde dingen en is het juist leuk om lekker impulsief en spontaan iets te ondernemen. Op oudere leeftijd lijkt dat allemaal een beetje af te nemen en ga je vooral voor structuur en een goede planning. Hoe laat gaan we weg, hoe laat zijn we er dan, moeten we tanken, oliepeil, waar stoppen we onderweg, eten we daar of moet ik nog boodschappen doen, zijn we wel op tijd terug voor het eten.. en GTST?

Wat hoop jij later nooit te gaan doen?