Ik ben Daphne, 22 jaar oud en bijna afgestudeerd als toegepast psycholoog. Naast mijn studie ben ik zangeres in twee bands. Zingen is dan ook mijn grootste passie. Zingen is mijn uitlaatklep, je kunt er je gevoel in leggen, je eigen verhaal vertellen, mensen mee raken, maar ook gewoon lekker uit je plaat gaan en vooral genieten. Verder doe ik veel aan sport en houd ik ervan om leuke dingen met vrienden en familie te doen. Na een moeilijke periode kan ik nu eindelijk mijzelf accepteren zoals ik ben.

Wanneer heb je jouw tatoeage laten zetten en hoe ging dit?
Ik heb mijn tatoeage laten zetten op mijn twintigste. Voordat ik hem liet zetten, heb ik er denk ik wel een jaar over nagedacht wat ik precies wilde en of ik het ook echt wilde. Toen ik er helemaal uit was heb ik voor mijn twintigste verjaardag geld gevraagd aan mijn vrienden en familie voor mijn tatoeage. Hierdoor heeft iedereen die belangrijk voor mij is en een deel uitmaakt van mijn leven een stukje bijgedragen aan mijn tatoeage. Daarna ben ik naar een tattooshop gegaan en eerst het één en ander geïnformeerd. Ik had drie afbeeldingen bij elkaar gezocht en een beetje uitgewerkt wat ik wilde. De tatoeëerder heeft het toen uiteindelijk tot één geheel gemaakt en dit was nog mooier dan ik het zelf voor ogen had.

Allereerst wilde ik de tatoeage op mijn schouderblad hebben en kleiner zoals die nu is, maar omdat er veel details in mijn tatoeage zitten werd mij geadviseerd om de tatoeage groter te maken, omdat hij waarschijnlijk iets zou gaan vloeien en dan zou de tatoeage over 3 jaar een grote vlek zijn. Dat wilde ik natuurlijk niet en ik ben blij dat ze mij bij de tattooshop goed heb geadviseerd. Het zetten van de tatoeage ging bij mij in drie sessies. De eerste sessie was met name de lijntjes en heeft ongeveer 2 uur geduurd. De tweede sessie was ‘inkleuren’ en duurde ook ongeveer 2 uur, daarna trok mijn huid het ook niet meer. De laatste sessie was eigenlijk om even de laatste puntjes op de i te zetten en het goed af te werken, dat was uiteindelijk ook nog een uur, maar de laatste sessie hebben ze niet in rekening gebracht; wat ik persoonlijk erg netjes vond.

mijzelf accepteren

Waarom heb je jouw tatoeage laten zetten?
De reden waarom ik mijn tatoeage heb laten zetten is omdat ik op een gegeven moment voor mijzelf wilde kiezen. Niet alleen omdat ik al een poos graag een tatoeage wilde, maar omdat ik ook heel lang met mijzelf in de knoop heb gezeten. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik op vrouwen viel. Ik was 13 jaar, en ik wilde dit niet accepteren. Daarnaast was ik op die leeftijd vrij onzeker en maakte ik mij altijd heel erg druk over wat anderen over mij zouden denken. Op de middelbare school werd ik ook gepest en dan met name ook over mijn geaardheid. Dit maakte het natuurlijk niet makkelijker en gedurende mijn opleiding toegepaste psychologie realiseerde ik mij dan ook dat ik die periode zwaar depressief ben geweest.

In de periode zelf realiseerde ik het mij niet echt. Ik ging wel naar een psycholoog, was heel passief, bijna alleen maar op mijzelf en ik wist wel dat het niet goed met mij ging, maar op die leeftijd weet je ook niet echt wat een depressie nou eigenlijk is. Doordat ik ben gepest omdat ik op vrouwen val, heeft dat destijds en heeft het af en toe nog steeds, veel invloed gehad in hoe open ik ben naar anderen toe over mijn geaardheid. Nu hoeft niet iedereen het te weten, maar je blijft voorzichtig en je wilt liever niet dat mensen je niet accepteren.

Op een gegeven moment was ik er klaar mee en wilde ik gewoon zijn wie ik echt wilde zijn, of mensen dat nu zouden accepteren of niet. Uiteindelijk gaat het om de mensen die je wel accepteren. De tatoeage was eigenlijk de start van een nieuw begin. Er zitten dan ook veel betekenissen in verwerkt en staat voornamelijk voor mijzelf. De uil staat bijvoorbeeld voor: inzicht hebben in andere mensen, geduld hebben in de doelen die je wilt bereiken en wijsheid. Ik zie de uil altijd als een dier dat meestal op de achtergrond staat, maar ondertussen altijd alles heel goed in de gaten houdt. Zo ben ik zelf ook. De eindeloze knoop van boeddha staat ook voor wijsheid en dat alles met elkaar verweven is. Zowel verleden als heden maakt wie je bent en je blijft jezelf ontwikkelen. Als laatste de muzieknoot. Muziek is voor mij een grote passie en uitlaatklep. Muziek heeft mij door heel veel moeilijke tijden gesleept. Elke keer als ik naar mijn tatoeage kijk geeft het mij kracht en herinnert het mij om bij mijzelf te blijven.

mijzelf accepteren

Waarom een tatoeage?
Ik heb bewust voor een tatoeage gekozen, juist omdat het zoveel betekenis voor mij heeft en ik het altijd bij mij kan blijven dragen zonder dat ik het kwijt kan raken. Ik vind het daarnaast ook gewoon mooi. Ik krijg er vaak ook veel positieve reacties op, omdat er veel betekenis achter zit en het echt een tatoeage is die ik zelf heb uitgedacht.

Hoe sta je nu in het leven?
Ik heb door mijn opleiding veel geleerd en ik sta nu juist heel positief in het leven. Ik doe nu echt wat ik zelf leuk vind en haal eruit wat er in zit. Zo ben ik in september 2014 tot en met februari dit jaar, in mijn eentje naar Sint Maarten gegaan om daar stage te lopen. Iets wat ik eerder nooit zou hebben gedaan. Ook hier heb ik weer veel geleerd en veel leuke mensen ontmoet. Daarnaast is muziek nu een groot gedeelte van mijn leven. Ik probeer de kansen te pakken die op mijn weg komen en vooral te genieten van het leven!

Liefs Daphne ♥