Of je nou wel of niet nog op school zit, we herinneren ons allemaal de tijd waarin we uren doorbrachten in de klas. Uren waarin soms veel interessants en ingewikkelds werd verteld en uren waarin je nauwelijks wakker kon blijven en geen enkele aandacht had voor de docent. Over die laatste saaie uurtjes ga ik het in deze blog hebben. Misschien zit je nu wel in de klas en lees je deze blog uit verveling? In de klas doen of deden we allerlei dingen om de verveling tegen te gaan. Als je die dingen op een rijtje zet, kom je erachter dat dit voor velen herkenbare dingen zijn.

In deze blog beschrijf ik 10 dingen die je in de klas doet als je je verveelt. Ik heb zelf alle 10 de dingen ook gedaan en ik ben benieuwd welke dingen jij herkent. Ik ben er vast nog een aantal vergeten, dus laat gerust weten wat jij doet of deed in de klas als je je verveelde…

wat je in de klas doet als je je verveelt1. Je huiswerk maken voor het volgende vak
Dit is absoluut iets wat ik vaak heb gedaan op de middelbare school. Ik had dan de dag ervoor thuis geen zin om huiswerk te maken voor een bepaald vak en onderzocht dan in mijn lesrooster bij welk saai vak ik dit huiswerk snel kon gaan maken. Bij sommige vakken moest je zowat de helft van de les voor jezelf werken, bij andere vakken zat ik helemaal achterin de klas en lette de docent nauwelijks op. Ideale mogelijkheden om mijn niet gedane huiswerk dan snel te maken of van iemand anders over te schrijven.

wat je in de klas doet als je je verveelt2. Overal op tekenen
Je boeken met kaftpapier vol kliederen met de meest originele tekeningen. Echt tekenen kon ik niet, dus het werden meestal hele uitgebreide uiteenzettingen van geometrische vormpjes en bloemetjes. Aan het einde van het schooljaar zaten mijn boeken, schriften en agenda helemaal onder de tekeningen met pen. Als ik echt niets had om op te tekenen, dan wilde ik het nog weleens met potlood op de tafel doen om dit vervolgens met spuug en mijn hand te verwijderen. Ook tekende ik nogal eens zogenaamde tatoeages op mijn eigen handen en armen.

wat je in de klas doet als je je verveelt3. Eten & kauwgom kauwen
Meestal had ik voordat het pauze was al enorm trek. Als ik dan ook nog eens een uur een oersaaie les moest uitzitten, wilde ik nog weleens tijdens de les stiekem gaan eten. Zo’n koekje dat je dan met je hand in je tas langzaam openmaakt en breekt en stuk voor stuk ongemerkt opeet. Uit vervelend kauwgom kauwen zonder dat de docent dit merkt deed ik graag ook om de verveling tegen te gaan.

wat je in de klas doet als je je verveelt4. Haar en nagels doen
Ikzelf had helaas niet zulk lang haar en lakte ook nooit mijn nagels, maar er waren zat meiden in de klas die uit verveling plukjes haar of hun hele haar gingen invlechten of druk bezig waren met het afkrabben van hun nagellak. Anderen kauwden op velletjes bij de nagels en een enkeling werkte achterin de klas met een klein spiegeltje haar make-up bij.

wat je in de klas doet als je je verveelt5. Stiekem met je telefoon bezig
Vroeger hadden we nog niet zulke mobiele telefoons als nu. Vandaag de dag pakken zat leerlingen sneaky hun mobiele telefoon om er tijdens een saaie les spelletjes op te doen, met anderen te whatsappen of door Facebook heen te scrollen. Door de reacties die we op onze YouTube video’s ontvangen weten we ook dat er tijdens verveel lesuurtjes nogal eens naar YouTube video’s wordt gekeken. Bizar dat een docent dat niet merkt.

wat je in de klas doet als je je verveelt6. Oogcontact vermijden & aantekeningen maken
Omdat ik tijdens een saaie soms geen enkel benul meer had van waar de les eigenlijk over ging, vermeed ik ieder oogcontact met de docent. Hiermee hoopte ik een beurt of vraag waar ik geen antwoord op had te voorkomen. Ik keek dan gewoon een beetje quasi intelligent voor me uit of naar het schoolbord en maakte zogenaamd aantekeningen, terwijl ik in wezen helemaal niets opschreef.

wat je in de klas doet als je je verveelt7. Om je heen kijken
Als ik echt niet meer wist waar ik het zoeken moest, ging ik mezelf vermaken door uit het raam te kijken en daar bijvoorbeeld vogels of fietsers te gaan tellen. In het klaslokaal rondkijken op zoek naar een stopcontact om je telefoon op te laden, is iets wat nu ook vaak wordt gedaan.

wat je in de klas doet als je je verveelt8. Naar de wc gaan
Iets wat je niet te vaak kan doen, maar wat ik zeker weleens deed tijdens een saaie les, is vragen of ik naar de wc mocht. Ik hoefde helemaal niet naar de wc, maar deed dit enkel om de verveling tegen te gaan. Ik kon dan even het klaslokaal uit, een stukje lopen, lekker treuzelen bij de toiletten en zo was ik eenmaal weer terug in de klas ruim 10 minuten verder.

wat je in de klas doet als je je verveelt9. Eenvoudige spelletjes
Ik heb de nodige spelletjes gedaan tijdens lesuren. Zo speelde ik samen met mijn tafelgenoot graag kamertje verhuren en galgje. Ook één woord verhalen en galgje deden we graag in de klas. Briefjes doorgeven met daarop de docent die iemand had nagetekend of een andere lachwekkende boodschap gaf ook een spannende afleiding. Tenslotte ging ik nog weleens aan de haal met mijn passer of ik ging rommelen met een vulpotlood. Je weet wel, dat je die vulling er helemaal uit laat komen en dan als een injectienaald zogenaamd in je arm laat verdwijnen.

10. In elkaars agenda schrijven
Op de basisschool schreef je op uitnodiging in elkaars vriendenboekje, maar op de middelbare school klieder je tijdens saaie lessen elkaars agenda vol. Gewoon met lieve woorden, geintjes, ranzigheid of leuke tekeningetjes. Het is erg grappig om nu agenda’s van vroeger terug te zien.

 Wat deed jij vroeger tijdens een saaie les?