In Nederland is er over het algemeen een relatief positieve houding ten opzichte van homoseksualiteit. Toch blijkt een groot deel van de Nederlanders homo’s liever niet zoenend in het openbaar te zien. Dit blijkt uit vandaag verschenen onderzoeksresultaten van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Zo’n 92 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt  dat lesbiennes en homo’s gewoon, net zoals ieder ander, hun leven moeten kunnen leiden. Daarentegen vindt 35 procent het aanstootgevend om twee mannen in het openbaar te zien zoenen. Zij zien liever geen zoenende homo’s. Als het gaat om twee zoenende vrouwen, dan hebben wij Nederlanders hier wat minder moeite mee (24%). Seks tussen twee mannen vindt 27 procent van de Nederlanders “walgelijk”. Bij lesbiennes die seks hebben is dat wat minder, maar alsnog 11 procent. Ruim een kwart van de mensen ziet liever een man en vrouw hand in hand lopen, dan een man en man of vrouw en vrouw.

Volgens Minister Jet Bussemaker is het erg zorgelijk dat homoseksualiteit toch nog bij veel mensen zorgt voor gevoelens van ongemak (bron: nu.nl). Zo wil 30 procent van de ondervraagden liever niet in het openbaar worden geconfronteerd met de seksuele geaardheid van homo’s en lesbiennes.

Niet iedereen in Nederland accepteert homoseksualiteit. Met name mensen die ouder zijn dan 70, streng religieuze mensen, migranten en de achterban van de ChristenUnie staan twee keer zo negatief tegenover homoseksualiteit. Ook binnen het CDA (11%)en de PVV (10%) is er negativiteit ten op zicht van homoseksualiteit. GroenLinks is daarentegen de meest homovriendelijke partij. Vrouwen en hogeropgeleiden zijn over het algemeen ook toleranter.

homo zoenen“Het zou mooi zijn als ook deze partijen zouden zeggen: deze cijfers zijn voor ons aanleiding om werk te maken van meer acceptatie van homoseksualiteit. Bijvoorbeeld door het debat hierover binnen de eigen achterban te voeren” aldus Jet Bussemaker op Nu.nl

Om in alle lagen van de bevolking meer acceptatie te creëren ten opzichte van homoseksualiteit is het volgens Bussemaker belangrijk op zoek te gaan naar rolmodellen. Ook op scholen zou er meer en betere voorlichting moeten komen.

Bron: nu.nl Bron foto 1 foto 2