We zeggen allemaal weleens iets waarbij we niet nadenken over wat de impact hiervan kan zijn. Opmerkingen die pijn kunnen doen, ook al bedoelen we dit niet zo. Het floept er soms gewoon uit of het zijn dingen waar je nooit echt dieper over na hebt gedacht. Ook ik heb dit soort opmerkingen weleens gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld weleens in het bijzijn van iemand die een zusje had met downsyndroom gezegd dat iets echt heel mongool was. Dat vond ze niet prettig. Ik bedoelde het helemaal niet zo, maar kan me voorstellen dat het niet prettig aankomt. In deze blog beschrijf ik 10 opmerkingen die grappig of oké kunnen zijn, maar ook heel onvriendelijk over kunnen komen. Ik ben benieuwd welke je herkent.

1. Dat is zo Gay!
Je hoort de zin ‘Dat/Hij is zo Gay!’ vast weleens om je heen zeggen. Iemand gedraagt zich nét even iets vrouwelijker dan ‘normaal’ of iemand doet iets wat niet bij wat een man zogenaamd zou moeten doen. De meeste mensen zullen een dergelijke opmerking wel begrijpen en als een geintje opvatten, maar er zullen ook mensen zijn die het kwetsend vinden. Vreemd genoeg hoor je trouwens nooit de opmerking ‘Dat is zo lesbisch’. Ik zou dat zelf eigenlijk ook wel een beetje vreemde opmerking vinden. Alsof iedere lesbi zich op een bepaalde manier gedraagt. We schreven kort geleden toevallig over een trui die zo gay is. De video die hierbij hoort is echt even het bekijken waard. Serieus én heel grappig!

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=DFTIeEUcRo4″ width=”100%” height=”350″][/videos]


2. Zo dom ben je toch niet?

Niet iedereen heeft overal verstand van. Sterker nog, bijna niemand heeft overal verstand van. Als je niet op de hoogte bent van alle laatste ontwikkelingen omdat je niet iedere dag de krant leest of het journaal kijkt, wil dit niet zeggen dat je direct dom bent. Je houdt je alleen wat minder bezig met wat er allemaal in de wereld speelt. Daar mag een ander een mening over hebben, maar insinueren dat je dom bent omdat je iets niet weet, is niet terecht. Veel mensen zullen kunnen lachen om zo’n opmerking, maar als je even iets minder stevig in je schoenen staat, zal je dit geen fijne opmerking vinden.

3. Heb je onder een steen geleefd?
Omdat ik niet iedere dag de krant lees of niet elke trend of ontwikkeling in de gaten houd, wil dit niet zeggen dat ik zogenaamd onder een steen geleefd heb. Die opmerking komt een beetje over alsof ik niet goed genoeg geleefd heb, terwijl ik gewoon mijn aandacht op andere zaken en mensen heb gehad. Meestal kan ik trouwens best lachen om zo’n opmerking, maar het kan voor sommige mensen wel echt een onprettige opmerking zijn.

4. Je rent als een meisje
Weer zo’n vreemde opmerking en zeker eentje die de gemiddelde feministe zal haten. Allereerst is er niets mis mee om niet exact hetzelfde te rennen als een stoere jongen, ten tweede is er geen standaard manier waarop een meisje rent. Meisjes kunnen net zo goed hardlopen als jongens en niet ieder meisje rent alsof ze op hoge hakken loopt. Het is 2015 en we zijn zelfstandige, sportieve en sterke vrouwen.

opmerkingen die pijn kunnen doen5. Dat maakt me niets uit, kan me niet zo veel schelen
Iemand die dit zegt bedoelt het misschien niet zo onaardig en serieus, maar echt aardig komt het ook niet over. Het komt eerder nogal bot en ongeïnteresseerd over. Alsof niets je iets kan schelen, hoe hard de ander zijn best ook doet. Wat voor jou niet interessant is, kan voor een ander heel belangrijk zijn.

6. Ik snap jou niet hoor
Alhoewel dit best een hele gewone onschuldige uitdrukking is, kan het overkomen alsof jij echt van een hele andere planeet komt en niet valt te begrijpen. Het kan al erg vervelend zijn wanneer je het gevoel hebt dat anderen je niet begrijpen, maar door zo’n opmerking voel je je dan helemaal “apart”. Het zal waarschijnlijk alleen maar meer zorgen voor onbegrip van beide kanten. Je kan misschien beter gewoon om uitleg kunnen vragen.

7. Dan kan je beter van een flat springen
Misschien heb je de opmerking weleens horen zeggen nadat iemand iets heel doms vertelde: ‘Haha, dan kan je maar beter van een flat springen’. Alhoewel de meeste mensen de opmerking niet zo zwaar op zullen nemen, zullen ook voldoende mensen zijn die dit geen grap vinden. Simpelweg omdat het iets is dat dagelijks gebeurt. Toen ik jong was heeft een vriendin van mij zichzelf ook van het leven berooft, waardoor ik toch iets minder de humor van zo’n grapje in kan zien.

8. Laat maar, je snapt het toch niet
Ik vind het altijd vrij irritant als iemand tegen me zegt ‘Laat maar, je snapt het toch niet’ als ik iets niet direct begrijp. Het doet dan lijken alsof ik hetgeen de persoon vertelt nooit kan snappen, terwijl ik er best voor open kan staan om het te begrijpen. Iemand geeft me niet de kans om het te begrijpen en doet alsof ik te stom ben om het te begrijpen. Dat is niet aardig.

je snapt het toch niet9. Het was maar een grapje
Mensen die iets onaardigs zeggen, zien dat het niet helemaal goed valt en er vervolgens snel aan toevoegen: “het was maar een grapje”. Het is een dooddoener en in de meeste gevallen helemaal niet grappig. Meestal is het ook helemaal niet als grapje bedoelt, maar is het een manier om jezelf in te dekken. Of je hebt gewoon hele slechte humor….

10. Dat is echt debiel
Dit is een typisch zinnetje die er bij de meeste mensen uit floept zonder er over na te denken. Dat is echt debiel of wat een debiel zeg! Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij hier af en toe ook schuldig aan maak en het zinnetje er vaak uit is voor ik het door heb. Vroeger werd iemand die zwakzinnig was een debiel genoemd. Het is eigenlijk een naar woord en beledigend voor mensen met een laag IQ.

Welke opmerking vind jij nooit zo tof?