Een paar weken geleden kwam ik een vriendin van vroeger tegen. We hebben een aantal jaar bij elkaar op de middelbare school gezeten en trokken toen veel met elkaar op. Maar nadat we allebei geslaagd waren zijn we onze eigen weg gegaan en is het contact verwaterd. Jammer, maar toch gaat dit vaak zo. Je studeert beiden in een andere stad, leert nieuwe mensen kennen en langzaam wordt het contact minder.

We zijn een kop koffie gaan drinken en hebben gezellig bijgekletst. Onwijs gezellig maar ook toch een soort van confronterend. ik was verbaasd hoe anders mijn leven er eigenlijk uitziet als dat van haar. Ze is ondertussen al een paar jaar getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft een mooi groot huis en werkt parttime. En dan nu mijn leven. Ik heb geen relatie, geen kinderen, woon in een 1-kamerappartementje en ik heb (buiten mijn Havo-diploma) geen diploma. Oef!! Confronterend. Zij lijkt haar leven zo mooi voor elkaar te hebben en ik niet. Heb ik mijn leven niet op orde?

Ik word dit jaar 30 en dan wordt er toch wel van je ‘verwacht’ dat je je leven goed op de rit hebt en helaas zien een hoop mensen nog steeds dat ‘ideaalplaatje’ voor zich… een man, een paar kinderen, een goede baan, een mooi huis. Faal ik hierin? Ben ik dan toch die stumper? Die sukkel, zoals ik vroeger op school genoemd werd?

lesbisch en mijn leven niet op ordeIk heb wel een aantal relaties gehad, nooit van lange duur. Mijn laatste relatie is nu een paar maanden uit en heeft maar een half jaar geduurd. Dit is meestal zo. Ligt dat aan mij? Ben ik misschien bang om me echt te binden? Of ben ik toch niet leuk genoeg? Ik weet dat ik geen topmodel ben maar is dat wat mensen dan toch willen? Van mannen krijg ik wel aandacht maar dat is vaak als ze horen dat ik op vrouwen val. Dat vinden ze toch wel erg interessant…. hoe cliché!!? Ik heb weleens gedate via internet maar dat was ook niet echt een succes.

Op de 1 of andere manier gebeurt het me toch ook regelmatig dat ik verliefd wordt op een onbereikbare vrouw. Zo ben ik verliefd geweest op een vrouw die al jaren een relatie had. Hoe komt dat toch? Doe ik dat ‘expres’? Wordt ik verliefd op een onbereikbare vrouw omdat dat toch niks kan worden? Ben ik bang voor een nieuwe relatie? Ben ik bang om me echt helemaal te geven aan iemand? Ben ik te bang om gekwetst te worden? Ben ik te kieskeurig? ik weet het niet! Misschien is het wel een combinatie van dit alles.

Misschien geef ik hierdoor onbewust een signaal af dat andere vrouwen afschrikt? Al dit soort vragen schieten regelmatig door mijn hoofd. Ik twijfel aan mezelf, voel me hierdoor vaak onzeker. Ik voel me hierin alleen. Mijn zussen en vriendinnen hebben allemaal een relatie en lijken hun leven beter op orde te hebben. Doe ik dan toch iets niet goed? Het lijkt me zo fijn wanneer je thuis komt uit je werk, om tijdens het eten, je dag te bespreken maar ook om te luisteren hoe de dag van de ander is geweest. Samen leuke dingen doen, samen op vakantie. Je veilig voelen bij iemand en echt jezelf kunnen zijn. Samen ontzettend lachen om mijn klunzigheid, bij elkaar kunnen uithuilen of je problemen bespreken. Het lijkt me zo heerlijk!!

op ieder potje past een dekseltjeHet klinkt allemaal best deprimerend maar zo voel ik me niet. Natuurlijk heb ik ook wel eens mijn mindere periodes maar over het algemeen ben ik blij met mijn leven. Afgezien van mijn onzekerheden en vragen geniet ik van het leven. Ik heb een leuke baan en volg daarnaast nu een opleiding om door te kunnen groeien in het bedrijf. Ik heb lieve vrienden en ga regelmatig leuke dingen doen zoals naar de bioscoop of lekker uit eten. Maar ik kan ook genieten van de kleine dingen. In het zonnetje zitten met een kop koffie en mijn favoriete muziek op de achtergrond, een keer geen wekker hoeven zetten en een luie dag hebben waarop niks hoeft! Of ’s ochtends vroeg naar mijn paard en daar genieten van de rust en de ochtendrit. Het geluid van de fluitende vogels, het briesen van mijn paard en verder niks. Echt even mijn hoofd leegmaken en genieten van de rust. Ik heb regelmatig de vraag gehad; Heb je nog steeds geen relatie? Wil je niet weg uit dat kleine appartement? Heb je nog steeds je diploma niet gehaald?

Wauw!! Bedankt!! Dat komt hard binnen. Wat ze vaak niet weten is dat ik nog steeds geen diploma heb omdat ik een flink aantal jaren in het bedrijf van mijn ouders heb gewerkt omdat mijn vader ziek werd en het werk niet meer kon blijven doen. Ik heb mijn leven toen een aantal jaar op ‘pauze’ gezet om ze te helpen. Daarom woon ik ook nog in mijn kleine huur appartementje. Ik heb jarenlang het geld niet gehad om een groter huisje te kunnen kopen. Ik ben hard bezig met mijn studie en werk ernaast vier dagen in de week. Ik hoop in oktober mijn diploma te halen. Dan kan ik hopelijk over een tijdje een wat groter huisje kopen/huren. En die relatie? Tja…ik ga er maar vanuit dat er voor mij ook een lieve vrouw rondloopt…. op ieder potje past immers een dekseltje, …toch? 😉

lesbisch en mijn leven niet op ordeAls er dan zo ‘minachtend’ gevraagd wordt waarom ik mijn leven eigenlijk niet op orde heb (volgens het ideaalplaatje wat een hoop mensen in hun hoofd hebben) komt dat echt binnen. Het voelt als falen. Waarom zien een hoop mensen zo graag dat iedereen rond zijn dertigste voldoet aan het plaatje huisje, boompje, beestje? Hoe komt het dat ze je eigenlijk maar vreemd vinden als je daar niet aan voldoet? Daar komen dan toch ook wel weer die vooroordelen om de hoek kijken. Vooroordelen….ik heb er zo’n hekel aan.

Het plaatsen van mensen in hokjes…. waarom? Ieder mens is uniek en ik vind dat iedereen in zijn waarde gelaten moet worden. Mensen laten zijn wie ze willen zijn zonder daarvoor veroordeeld te worden door anderen. Vaak wordt er niet nagedacht hoe dat overkomt. Het kan pijnlijk zijn en confronterend. Het kan mensen echt kwetsen. Leven en laten leven! Laat iedereen zijn wie ze willen zijn!

Shanna


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.comVerder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.   – Bron foto’s