Voordat ik deze blog ging schrijven, twijfelde ik nog een beetje over de vraag of ikzelf echt een perfectionist ben. Om mij heen hoor ik weleens mensen zeggen dat ze vreselijk perfectionistisch zijn, om vervolgens van deze mensen een sollicitatiebrief te ontvangen met 14 spelfouten erin. Ja, dat snap ik dan dus niet. Ik kan van mezelf wel denken dat ik een perfectionist ben, maar is dat wel echt zo? Ik ging online op onderzoek uit en vond diverse dingen die je als perfectionist herkent, althans hoogstwaarschijnlijk.

Ik stelde een lijst op met 10 kenmerken en tot mijn grote verbazing herkende ik werkelijk ieder kenmerk. Na het schrijven van deze blog kan ik daarom met volle overtuiging zeggen dat ik een perfectionist bent. In deze blog deel ik deze 10 kenmerken en leg ik uit waar ze voor staan en in welk opzicht ik hier zelf aan voldoe.

perfectionisme♥ Je kunt niet in een groep werken
In een groep samenwerken is lastig omdat je als perfectionist vaak veel hogere eisen aan het werk stelt dan andere mensen. Je wilt hierin ook eigenlijk liever niet middelen. De mensen met wie je moet samenwerken, doen het werk niet op jouw manier: niet snel, secuur of goed genoeg. Dat werkt frustrerend én je hebt het idee dat wanneer je het gewoon zelf had gedaan het veel beter was gegaan/geworden.

Oké, ik beken. Ik werk graag alleen, simpelweg omdat ik dan alles gewoon zelf kan bepalen en het op mijn manier kan doen. Ik stel inderdaad hele hoge eisen en je moet van goede huizen komen om het in mijn ogen goed te doen. Samenwerken vind ik daarentegen wel erg leuk. Het is een stuk gezelliger en je kunt werk verdelen. De afgelopen jaren heb ik het uit handen geven van werk ook echt moeten leren. Hoe meer het me lukte om die controle los te laten, hoe meer ik mezelf ook regelmatig heb kunnen verlichten van werken dat andere mensen ook prima konden doen.

♥ Je neemt alles serieus
De kleinste zaken zijn voor jou belangrijk, alles neem je hierdoor serieus. Ook bepaalde grapjes die gemaakt worden overdenk je later nog vele malen. In ieder grapje schuilt immers een waarheid. Dit punt herken ik maar een klein beetje. Het klopt inderdaad dat ik extreem veel serieus neem en zelfs de kleinste dingen belangrijk kan maken, maar ik ben daarentegen helemaal dol op humor en kan geen dag zonder grapjes te maken. Sommige grapjes kan ik later nog even over nadenken, maar meestal is het voor mij echt voor de fun. Humor helpt me echt door zware tijden.

♥ Iets voelt voor jou pas goed genoeg als het resultaten oplevert
Leuk hoor om ergens mee bezig te zijn en hard aan te werken, maar je wilt wel altijd een duidelijk resultaat zien. Zolang dat er niet is, ben je niet tevreden. Dit is zeker iets wat ik wel herken. Iets voelt pas goed als ik er het resultaat van zie. Ik kan uren bezig zijn met monteren, maar zolang de video niet helemaal af en perfect is, zit ik niet lekker. Dat is soms natuurlijk wel zonde, want ook met hard werken zonder direct resultaat zou je gewoon heel blij mogen zijn.

perfectionisme♥ Eerder gedaan werk is nooit goed genoeg
Op één of andere manier kan je nooit helemaal tevreden zijn met werk dat je in het verleden hebt gedaan. Prestaties in het verleden stellen nu ineens weinig meer voor en omdat je nu een stukje wijzer en ervarener bent, snap je niet goed hoe ‘slecht’ je bepaalde dingen eerder hebt kunnen doen. Dit maakt dat je als perfectionist niet heel vaak trots bent op in het verleden behaalde resultaten.

Ook dit herken ik. Er zijn best veel dingen die ik vroeger heb gedaan of heb bereikt en toch kijk ik daar nu niet met heel veel trots op terug. Ik bagatelliseer het meestal een beetje. Ik vind het ook altijd heel bijzonder als ik andere mensen vol trots hoor praten over bepaalde prestaties. Dat zou ik ook best wat vaker willen doen en kunnen! Ik vind het best zonde dat ik hierin zo kritisch naar mezelf ben, want het maakt me minder blij dan mensen die dit wel kunnen.

♥ Je werkt vaak over/ te veel
Omdat je zulke hoge eisen aan jezelf stelt, ben je eigenlijk nooit klaar met werken. Je vindt dat het altijd wel weer wat beter kan en je vindt ook dat je altijd nét wat meer had kunnen doen. Jouw werkdag eindigt hierdoor bijna nooit om 18:00 uur. Dit is absoluut iets dat ikzelf herken. Een aantal jaar geleden was ik soms van 9 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds bezig met mijn werk. Inmiddels lukt het me beter om dit los te laten, maar het blijft lastig. Ik kan het praktisch gezien vaak wel loslaten, maar in mijn hoofd blijft het soms wel even door malen.

♥ Jouw grootste criticus ben jezelf
Je bent jouw eigen grootste criticus. Nog voordat andere mensen ergens feedback op kunnen geven, heb jij die feedback al 10x op jezelf gegeven en heb je dit punt al aangepast en verbeterd. Deze extreme kritische stem richting jezelf kan je echter ook weerhouden om in dingen te experimenten en open te staan voor kritiek van anderen. Dit is zeker iets waar ik veel moeite mee heb gehad. Ik wilde alles perfect doen, was heel streng richting mijzelf en mijn prestaties en vond het verdomde lastig als er dan nog mensen kritiek hadden. Door heel wat bakjes aan kritiek die ik de afgelopen jaren online heb gehad, heb ik hier inmiddels veel beter mee leren omgaan. Ik sta er nu veel meer voor open en zie dingen minder als negatief en of aanval.

perfectionisme♥ Je raakt snel geïrriteerd door kleine zaken
Ik wist persoonlijk niet eens dat perfectionisme een grote oorzaak zou kunnen zijn van mijn vele irritaties. Als perfectionist ben je niet alleen extreem kritisch richting jezelf, maar ook richting je omgeving. Dit zorgt ervoor dat de kleinste foutjes van allerlei dingen om je heen je al opvallen en op den duur kunnen gaan irriteren. Ja hoor, ik beken.

♥ Je hebt de neiging om taken uit te stellen
Dit punt had ik eigenlijk niet verwacht te vinden bij perfectionisme, ook al ben ik zelf erg goed in uitstellen. Uit onderzoek blijkt dus dat perfectionisten de neiging hebben om zaken uit te stellen. Dit maakt dat ze op het laatst nog snel enorm veel moeten doen om toch een perfect resultaat af te leveren. Dit maakt ook dat mensen je werk nog meer waarderen, want “Wauw, heb je in zo’n korte tijd zo’n geweldige prestatie geleverd!?”. Dit laatste herken ik niet zo, enkel vanuit mezelf. Ik kan wel net iets meer een kick krijgen van iets maken als er een deadline op rust. Ik ben daarom ook altijd extreem gefocust op deadlines. Het uitstellen doe ik ook maar al te vaak, waardoor ik regelmatig in tijdnood kom of veel te laat naar bed ga. Niet handig.

♥ Je vindt jezelf regelmatig lui
Omdat je zulke hoge eisen aan jezelf stelt, kan je eigenlijk nooit even ‘niks’ doen. Je vindt jezelf namelijk al snel lui als je even een dagje wat minder doet. Op vakantie gaan is voor jou dan ook echt een uitdaging. Hoe kan je nou een week nauwelijks iets doen, dat is toch zonde van de tijd? Dan ben je toch gewoon lui? Dat gevoel van luiheid herken ik absoluut. Ik vind het heerlijk om een dag helemaal niet te moeten, maar kan me hier tegelijkertijd moeilijk bij neerleggen. Ik had immers best allerlei dingen kunnen doen… De eerste dagen op vakantie moet ik ook altijd erg wennen. Er gaan dan nog 1001 dingen door mijn hoofd. Na een aantal dagen komt er pas die rust en die is dan heerlijk.

perfectionisme♥ Je richt je altijd op het nut van zaken
Als perfectionist wil je liever geen energie steken in zaken die weinig nut hebben, zaken die niets opleveren. Dit maakt dat je bij alles wat je gaat doen, je afvraagt wat het nut ervan is. Je wilt je tijd immers efficiënt besteden. Dit is absoluut iets dat ik herken en wat ervoor zorgde dat menig docent op de kunstacademie zich aan mij irriteerde. Ik vroeg namelijk bij iedere ‘experimentele oefening’ wat het nut ervan was. Veel van die oefeningen waren enkel om te ‘ervaren’ zonder een concreet nut of doel. Daar kon ik dus helemaal niks mee. Ik wilde concrete doelen, duidelijk hebben wat het mij opleverde en het liefst een zichtbaar resultaat. Nèh, dat werkte niet zo goed op een kunstacademie waar je juist moet leren fouten maken en jezelf ontwikkelen door gewoon te doen.

Ben jij een perfectionist?