En hoe hangt jouw toiletrol? Op z’n mans, dus het papiertje waar je aan moet trekken tegen de muur aan. Of op z’n vrouws, dus het papiertje (zoals het hoort) het dichtst bij de wc? Toiletrollen alleen al maken een statement over de klassieke rolverdeling. Wie van jullie is het mannetje? Een vraag die mensen er vaak zat uitflappen zodra ze doorkrijgen dat je een lesbisch stel bent. Zo van, één van de twee potten moet toch ook ietwat een dekseltje hebben want hoe moeten ze zich anders redden?!

Over potten en deksels gesproken, wie draait die pot jam open waarvan de deksel muurvast zit? Wie ontstopt de gootsteen? Wie repareert het lampje van de richtingaanwijzer van de auto en wie checkt het oliepeil? De klassieke rolverdeling wordt ineens verwarrend. Want er moet immers een sterke , handige, stoere man zijn voor het zware mannenwerk. Bij ons is Wendy dan maar het mannetje, en ik het vrouwtje. Wendy hangt de wc-rol verkeerd om (vind ik als de meisje-meisje), ze draagt graag stoere kleding, mannenspijkerbroeken en T-shirts.

Jurkjes?! Nee, die zijn uit den boze. Schattige schoentjes met een hakje? Ja dag! Gympen, gympen en oh ja, gympen. Wendy houdt van redelijk kort haar. Elastiekjes, speldjes of andere meisjes-achtigheden in het haar? Nee, mannen wax! Ik daarentegen hou erg van jurkjes, bloemenspeldjes in mijn haar, ik match mijn oorbellen graag met mijn outfit. Mijn haar heb ik graag lang, want dan kunnen er vlechten in, knotjes of een staart. Tot zo ver klopt het allemaal nog best. Toch een mannetje en een vrouwtje, een soort klassieke rolverdeling. Maar die klassieke rolverdeling is niet zo duidelijk als hij misschien lijkt.

wie is bij jullie het mannetje?Vanochtend om half 7 werden we toevallig allebei wakker. We keuvelden wat over hoe we tot nu toe geslapen hadden en of er nog bijzondere dromen te melden waren. Wendy moest na lang treuzelen toch echt plassen dus stapte het warme bed uit. Vanuit het knusse holletje onder de dekens volg ik met mijn oren wat ze aan het doen is. Ze gaat zitten op de krakende wc-bril, ik hoor haar plassen, ik hoor het bekende geluid dat de toiletrolhouder maakt… en dan ineens een pauze. “Doortrekken?” Denk ik nog kort. “IEHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!” Schalt er door ons appartementje, Wendy springt de slaapkamer in met haar pyjama broek nog op haar knieën hangend. Ik zit inmiddels al rechtop in bed en vraag wat onbeholpen: “Wat is er, heb je je pijn gedaan?” “Een SPIN! Hij is echt HUGE!” Tsja, en daar gaat ie dan, de klassieke rolverdeling.

Want hoewel Wendy het mannetje is en ik het vrouwtje, zijn spinnen toch echt mijn afdeling. Of ik er niet bang voor ben? Jawel… Vroeger riep ik mijn vader, of mijn broertje om die achtpotige creeps uit mijn slaapkamer te halen. Maar ja als er geen man aanwezig is dan moet je roeien met de riemen die je hebt. “Nou dat zal wel meevallen”,  zucht ik met één wenkbrauw kritisch opgetrokken. “Nee hij is mega, hij zit op de nieuwe stapel wc rollen.” “Ik ga dus echt niet meer naar die wc zo hoor!” “Ik zal wel even kijken”, zeg ik nors en stap uit bed. In de badkamer tref ik op de bovenste rol inderdaad een klassieke dikke spin aan. Bruin, harige poten en van die kaakgevallen die zo groot zijn dat ik ze op 1,5 meter afstand zie zitten. Zo een die heel snel kan. Kijk die huis tuin en keuken spinnen, die met lange poten of springspinnen, of gewoon van die kleintjes, daar draai ik mijn hand inmiddels niet meer voor om. Zelfs die grote bruine (of soms zwarte) durf ik met een mok of glas wel te lijf te gaan. Maar bij deze raast er toch wat verdwaalde adrenaline door mijn buik. “Kan je hem niet van dat ding af in de wc kieperen”, roept Wendy. Dat wordt hem dus niet want dan liggen er straks 4 wc rollen in de pot. “Nee, ik pak wel een mok ofzo”, roep ik terug. Blègh, waar is een man als je er echt een kan gebruiken.

Uit de keuken pak ik een mok van Loesje met de tekst ‘Ik streef naar volledige vrijetijdsbesteding’. Nou ik kan me wel wat leukers bedenken in mijn vrije tijd. “Welke mok pak je”, vraagt Wendy. “Loesje”, roep ik. “Nee, daar past ie nooit in!” Schalt er uit de slaapkamer. “Pak maar zo’n groot glas, die is groter.” Maar mijn mannelijke durf heeft ook z’n grenzen. Ik ben veel te bang dat dat beest in dat glas spastisch op en neer gaat rennen, want dan is er nog zoiets als een reflex, afkomstig uit de hersenstam, waar we al vanaf de oertijd ons vege lijf mee redden. “Nee gek, dan ligt de badkamer zo vol met glasscherven en loopt dat stomme beest nog los.” Met de mok en een stuk dik papier loop ik de badkamer in en aanschouw ik het tafereel. Hoe krijg ik hem van die rollen af zonder dat hij aan de wandel gaat? Een mok op een wc rol wordt hem niet, gezien de natuurlijke ronding van die gevallen. Voorzichtig trek ik aan de eerste rol. En het beest vertrekt op een drafje naar de onderste rol. Iew, hij is echt snel.

wie van jullie is het mannetjeMet mijn uitgestrekte arm en in mijn hand het dikke papier probeer ik het beest eraf te porren. Als hij uiteindelijk inderdaad een sprintje naar de muur trekt spring ik toch even wat achteruit, zonder te gillen uiteraard, want ik ga dit klusje stoer opknappen. Hup de mok erover, papier eronder. “Past t echt wel”, roept Wendy. “Volgens mij zit ie erin”, antwoord ik terwijl ik kijk of er geen poten onderuit steken. Ik hou het boeltje boven de wc. “Wel de bril omhoog doen hoor, straks kruipt eronder”, adviseert Wendy. Zo snel als ik kan haal ik de boel boven de pot van elkaar en schut ik met beide handen. Het gevaarte valt in het water, spartelt, en met een  “sorry spin” spoel ik door. Buiten zetten is me te veel moeite en we hoeven hem niet weer binnen te hebben.

Ik was mijn handen, want ook al heb ik het ding niet aangeraakt, toch voelen ze wat vies. Ik kruip weer in bed en mijn tijdelijke ‘meisje-meisje’ trekt mij dicht tegen zich aan, knuffelt me en zegt: “Mijn heldin van de dag.” Ik geniet even van mijn tijdelijke stoere status. Ineens verdwijnt mijn net verworven faam als sneeuw voor de zon als Wendy zachtjes fluistert: “Die grote zijn toch altijd met z’n tweeën?”

Phileau


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof of kinderwens. Mail ons gerust jouw verhaal met foto’s op ikvrouwvanjou@gmail.comVerder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.