Twee vrouwen of twee mannen die samen een kindje kunnen krijgen. We hebben allemaal op school en van onze ouders meegekregen dat dit absoluut niet mogelijk is. Kinderen komen er namelijk alleen als er sprake is van contact tussen een zaadcel en een eicel. En zoals we allemaal weten hebben vrouwen alleen eicellen en mannen alleen zaadcellen. Toch lijkt het binnen twee jaar mogelijk te zijn om als twee vrouwen zonder man een kindje te krijgen.

We bereiken tegenwoordig steeds meer door wetenschappelijk onderzoek te doen. Vaccins om de vreselijkste ziektes te bestrijden en vele andere dingen die we ons nooit voor mogelijk hielden. Zo ook de nieuwe doorbraak van een team wetenschappers uit Engeland en Israël. Zij zijn er namelijk in geslaagd om van huidcellen, stamcellen te maken, die vervolgens weer sperma en eitjes kunnen maken. Na uitgebreid onderzoek bleek dit identiek te zijn aan de stamcellen van geaborteerde foetussen. Volg je het nog? (ik nauwelijks!) Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat in de toekomst homo’s en lesbiennes eigen kinderen kunnen krijgen door middel van huid- en stamcellen. Bizar idee toch?

babybron foto

De onderzoekers denken over twee jaar al te kunnen beginnen met het helpen van onvruchtbare vrouwen, homo’s en lesbiennes. Uit onderzoek kwam overigens ook naar voren dat deze vorm van cellen waarschijnlijk immuun zou zijn voor problemen waar normale cellen niet immuun voor zijn.

Maar voor het zover is moet er natuurlijk nog heel wat getest worden. Wat zijn de lange termijneffecten voor de gezondheid, maar ook moet nog goed worden gekeken naar de sociale en ethische kant van deze innovatie. “We willen hiermee geen ‘designerbaby’s’ creëren”, aldus onderzoeker Jacob Hanna.

Bron foto boven