Je komt ergens binnen en krijgt een complimentje van iemand, maar dat complimentje komt bij jou heel anders binnen dan het bedoeld is. Indirect komt het bij jou bijna binnen als een soort belediging. Iemand zegt bijvoorbeeld dat je vaker hakken moet dragen, omdat dit je figuur zoveel goed doet. Was dit nu werkelijk een compliment voor jou of vraag je je bij jezelf af of die persoon indirect bedoelt dat je niet zo’n mooi figuur hebt als je op platte schoenen loopt….?

In deze blog deel ik 10 goedbedoelde, maar dubieuze complimentjes die soms minder goed aankomen. Een aantal van deze complimentjes heb ikzelf ook weleens gekregen. Ik ben benieuwd welke jij herkent en welke bij jou weleens verkeerd is aangekomen.

1. Leuk om je in het echt te zien, je bent veel kleiner/groter dan ik dacht!
Deze opmerking “kleiner dan ik dacht” heb met name ik al vaak gekregen. Op één of andere manier denken mensen vaak dat ik best lang ben, terwijl ik even lang (klein) ben als Scarlet. We zijn allebei 1,67 meter. Stiekem wil ik graag veel langer zijn en daarom is dit zogenaamde complimentje nooit echt een complimentje voor mij.

goedbedoelde complimentjes

2. Wauw, wat zie je er mooi uit met make-up op!
Ook een opmerking die wij beiden weleens hebben gehad en die ik om me heen ook weleens heb gehoord. Natuurlijk is dat bedoeld als compliment, maar indirect kan het aanvoelen als ‘Zonder make-up ben je een stuk minder mooi” en dat voelt toch niet zo leuk. Je hebt dan ook direct het idee dat je voortaan maar beter make-up op kunt doen.

3. Wat een mooie foto, ik herkende je helemaal niet!
*Laat knappe foto van jezelf zien van fotoshoot*
Wanneer iemand zegt dat die je helemaal niet kerkend op een foto waar je mooi opstaat, kan dat indirect toch een beetje aanvoelen als niet zo leuk compliment. Hoezo herkende je me niet op die foto? Ben ik in het echt een stuk minder knap dan?

4. Wat zie je er leuk uit vandaag!
Een heel lief compliment, maar voor sommige mensen kan dit overkomen als ‘Wat zie je er VANDAAG leuk uit, normaal zie je er een stuk minder leuk uit.’ Dit betekent trouwens niet dat je dit soort complimentjes niet meer moet maken hoor, want misschien is de kledingstijl of iets anders die dag gewoon meer jouw smaak, dat mag je best vinden. Het is dan ook aan de persoon zelf om even na te vragen wat je bedoelt, als die er iets negatiefs over denkt.

5. Wat een leuke kleding. Ik zou dat zelf nooit durven dragen.
Dat compliment vind ikzelf altijd een beetje dubieus. Ik vraag me dan altijd af wat er zo extreem is aan mijn kleding dat iemand erbij moet zeggen dat die dat zelf nooit zou durven dragen. Als je het echt leuke kleding vindt, dan kan je het toch gewoon dragen? Indirect voelt het dan toch of er blijkbaar lef voor nodig is om de kleding te dragen.

6. Leuk je haar, je moet je haar vaker vast doen.
Opnieuw een heel aardig compliment, maar tegelijkertijd kan het aanvoelen als “Je haar los staat een stuk minder leuk”. En wat nou als je je haar zelf liever los draagt en bijna ook altijd los draagt…?

goedbedoelde complimentjes7. Je bent echt mooi zonder make-up
*terwijl je een dikke laag make-up op hebt*
Ja die opmerking hebben Scarlet en ik weleens gekregen onder een foto. We moesten daar dan wel een beetje om lachen. Tegelijkertijd is het ook een beetje vreemd als je flink je best hebt gedaan op je make-up. Maar ach, het was dan in ieder geval een hele natural look.

8. Je hebt zo’n mooie persoonlijkheid
Als je dit compliment vaker krijgt, dan kan je je weleens gaan afvragen waarom mensen nooit een compliment maken over je uiterlijk. Zeggen mensen nou maar dat ik een mooie persoonlijkheid heb omdat ze niet weten over welk uiterlijk kenmerk ze een compliment moeten maken of…. heb je gewoon Γ©cht een hele mooie persoonlijkheid?

9. Wow, is dat jouw partner, die is echt heel knap!
Een heel tof compliment, maar waarom is het zo opvallend dat je partner zo knap is? Hadden mensen een minder knappe partner bij mij verwacht of wat bedoelen ze hier indirect mee…?

goedbedoelde complimentjes10. Deze kleding maakt je echt slank.
Dit is een complimentje dat ik weleens om me heen hoor. Ik vind dat nooit zo aardig, omdat het indirect suggereert dat iemand niet slank is. Het gaat toch om hoe de kleding staat en of hij mooi is, niet om of het je slank maakt?

Welke herken jij of weet je er nog meer?

liefs joyce