Van 67% van de scholieren in het basisonderwijs en 76% in het voortgezet onderwijs mogen homoseksuele en lesbische scholieren hun vrienden zijn. Daarentegen vindt 35% van de scholieren het vies als twee jongens zoenen. De opvattingen zijn nu positiever dan de opvattingen in 2009. Jongvolwassenen denken positief over homo- en biseksualiteit. Slechts 6% staat hier negatief tegenover. In 2006 was dat nog 18%. Er zijn wel verschillen in opvattingen over bepaalde zaken. Zo vindt 6% dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht dient te worden afgeschaft, 33% vindt het aanstootgevend als twee mannen in het openbaar zoenen. Als het om mannen en vrouwen gaat vindt slechts 12% het aanstootgevend als er in het openbaar gezoend wordt. 

Veel problemen
Er zijn grote verschillen in leefsituatie, leefstijl en welzijn tussen LHB(Lesbische, Homoseksuele en Biseksuele)- en heteroseksuele jongeren en die verschillen pakken negatief uit voor LHB-jongeren. Het percentage spijbelaars ligt ruim twee keer zo hoog (21% vs. 9%), het percentage rokers ligt zes keer zo hoog (18% vs. 3%) en het percentage emotionele problemen ligt ruim twee keer zo hoog (44% vs. 18%). Het percentage dat drugs heeft gebruikt ligt anderhalf keer zo hoog (32% vs. 19%) en het percentage LHB-jongvolwassenen dat wel eens een suïcide poging heeft gedaan ligt bijna vijf keer zo hoog (9% vs. 2%).

lefde lesbischbron foto  1 | Bon foto 2

Positieve reacties op coming-out
Bij 22% van de LHB-jongeren is niemand van hun gevoelens op de hoogte. Vaak weten ze nog niet zeker of ze lesbisch, homo- of biseksueel zijn (50%) of vinden ze dat niet belangrijk voor anderen (23%). De overige 80% heeft wel iemand in de omgeving die het weet. Ouders en de beste vriend(in) zijn vaak op de hoogte. Bij 44% weten de meeste of alle klasgenoten ‘het’. De reacties op de coming-out van al deze mensen is bijna altijd positief. 86% van de moeders reageert goed en 4% slecht op de coming-out. Voor de beste vrienden liggen deze percentages op 96%.

Negatieve reacties veelvuldig gerapporteerd
De positieve reacties van bekenden staan in contrast met de negatieve reacties die LHB-jongeren in het dagelijks leven meemaken. 40 procent van de lesbische, homo- en biseksuele jongeren heeft een negatieve reactie gehad in het afgelopen jaar. Veelal was deze reactie afkomstig van onbekenden. Het gaat voornamelijk om vervelende vragen en grappen, maar ook om uitschelden of bedreigingen. LHB-jongeren die ervaring hebben met negatieve reacties, rapporteren meer psychische problemen. LHB-scholieren worden gemiddeld 4 maal vaker gepest dan heteroseksuele scholieren. De verhoogde niveaus van pesten onder LHB-scholieren verklaren deels waarom ze meer psychosomatische, emotionele en gedragsproblemen hebben.

Wat ons tenslotte opviel waren de reacties via Facebook op dit nieuwsartikel op verschillende nieuwssites. We hebben er een aantal geselecteerd. Het zijn bijzondere stellingen die hier door mensen worden gegeven. Ik zal de 4 stellingen kort samenvatten:

1. Homo’s en lesbiennes kunnen geen sexy types zijn o.i.d.
2. Homoseksualiteit is 1 grote ‘misspeling’ van moeder natuur.
3. Homo’s die zich overdreven vrouwelijk gedragen zijn vies.
4. Zoenen in het openbaar hoort sowieso niet.

 

reacties op homoseksualiteitIk vind de meeste van bovenstaande reacties best schokkend. Je verwacht toch anders in 2015. Teksten als ‘homo’s en lesbi’s kan geen sexy types zijn’ uhmm hallo….? Onder welke steen leeft u? Dat het een grote misspeling van moeder natuur is, vind ik ook wel een hele harde uitspraak. Wie bepaalt dat? De uitspraak dat zoenen in het openbaar sowieso een no-go is, vind ik wel een interessante.

Ik moet toegeven dat ik ook liever de andere kant op kijk als ik een stel langer dan een minuut elkaar op straat overdreven zie aflebberen. Het geeft me een ongemakkelijk gevoel. Of dit nou twee mannen of een man en een vrouw is maakt me dan niet zoveel uit denk ik. Twee vrouwen, afhankelijk van hoe sexy de dames zijn, zou ik daarentegen dan wel weer leuk vinden, al vind ik het ook niet nodig dat ze elkaar op straat uren staan af te lebberen. Maar waarom? Waarom is het een no-go om openbaar op straat te zoenen? Waarom zijn twee mannen die zoenen vies?

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt