Tijdens ons leven zijn er allerlei dingen die we geloven, terwijl ze eigenlijk helemaal niet waar zijn: De fabels van het leven. Iedereen gelooft weer in andere fabels, maar er zijn een aantal veelvoorkomende fabels en deze heb ik voor je verzameld. Het zijn gedachtes die we hebben over het leven, waardoor we veel energie steken in zaken die helemaal niet nuttig zijn. Het is goed om je wat extra bewust te worden van deze fabels. Ook ik geloof soms weleens te veel in deze fabeltjes, waaronder in de fabel dat er maar 1 definitie is van succes. Hierdoor voel ik me nogal eens de assistent van mijn eigen leven. Ook de fabel die zegt dat het heel belangrijk is wat andere mensen over mij denken, vind ik een lastige. Ik ben benieuwd in welke fabels jij (regelmatig) nog gelooft.

1. Er is 1 definitie van succes
Misschien heb je soms het idee dat er maar 1 definitie is van succes en deze is: “een goede baan, een hoog salaris, een mooie auto, een eigen huis, de perfecte partner en kinderen.” Dat is natuurlijk onzin. Ik ken voldoende mensen die de meeste van voorgaande zaken niet bezitten maar in mijn ogen wel verdomd succesvol zijn. Succesvol zijn zit hem niet in het salaris, in de faam of in de auto die je bezit, maar zit hem in of jij uit het leven haalt wat je er zelf ook uit zou willen halen. Houd je niet vast aan een door de maatschappij verzonnen definitie van succes, houd je vast aan jouw eigen definitie van succes. Hoe zag je vroeger als kind jouw toekomst voor je, waar werd je echt gelukkig van? Volg jouw eigen weg, doe wat je leuk vind en waar je goed in bent, dan ben je vanzelf succesvol.

fabels van het leven

2. Het leven overkomt ons
Soms hebben we de neiging om alles aan onze omgeving toe te schrijven. Dit en dat is mij overkomen en daarom kan ik niet etc. Natuurlijk gebeuren er dingen in je leven waar jijzelf geen enkele invloed op hebt. Nare dingen die je liever niet zou meemaken. De manier waarop je hiermee omgaat is echter deels aan jou.Als kind kan je ook hier nog niet zoveel aan doen, want dan deal je met dingen op een manier die jou aangeleerd is, maar hoe ouder je wordt, hoe meer je hier zelf een keuze in kunt maken. Je heb dan geleerd dan hoe je om kunt gaan met verschillende situaties en gebeurtenissen. Een ander belangrijk onderdeel van hetgeen ons overkomt is hoe we onszelf opstellen.

Ik heb heel erg gemerkt dat wanneer ik me negatief opstel, ik ook veel meer negativiteit terugkrijg. Ik zorg dan eigenlijk dat wat ik uitstraal door anderen bevestigd wordt. Ik zou dan kunnen zeggen “Zie je wel, mensen zijn onvriendelijk”, maar ligt dat niet ook voor een groot deel bij mijzelf? Als ik mij namelijk positief opstel, is mijn omgeving ook direct veel positiever richting mij. Slechts een gedeelte van het leven overkomt ons, een groot deel hebben wij zelf in de hand.

3. De gradatie normaal bestaat en we moeten ons hieraan meten.
Dit is een beetje hetzelfde als dat er een definitie zou zijn voor succes. We hebben met zijn allen bedacht wat normaal, wat gemiddeld is. Als je echter naar een heel ander werelddeel zou gaan, zou je een totaal andere definitie van normaal te horen krijgen. Dus wat is normaal dan? Normaal zijn voelt veilig, want dan val je niet op en zullen mensen minder snel een mening over je hebben. Je bent immers een beetje hetzelfde als hen. Ben je net iets anders dan normaal, dan hebben mensen sneller een mening over je en dat kan moeilijk zijn.

Toch zul je denk ik moeten toegeven dat de meest interessante mensen, de mensen zijn die helemaal zichzelf zijn. Mensen die zich niet precies aan die norm houden en gewoon hun eigen hart volgen. Als mensen zichzelf durven te zijn, heb je ook het meest intieme contact met die mensen. Je hebt contact met die persoon en niet met waar die persoon zich aan conformeert. Het is niet interessant om je te meten aan de gradatie normaal, het is veel interessanter om je te meten aan hoe jijzelf een paar jaar geleden was en om dan te onderzoeken in hoeverre jij jezelf hebt ontwikkeld.

4. Er bestaat een ‘wij’ en ‘zij’
Het ‘Wij’ en ‘Zij’ gevoel is iets wat je overal ziet. Je zult dit zeker herkennen van de middelbare school zat. ‘Wij’ waren de leerlingen en ‘Zij’ waren de docenten. Onbewust creëer je hierdoor een afstand. Dit gebeurt niet alleen op school, maar ook binnen bedrijven ”Wij’ zijn de universitaire onderzoekers en “Zij” zijn de meisjes van de beauty-afdeling. Je zorgt voor een afstand die er helemaal niet hoeft te zijn. We zijn allemaal mensen en we zullen heel veel overeenkomsten hebben. Door dit soort eilandjes te creëren doe je als het ware oogkleppen op en sluit je je af voor dingen die je juist van anderen zou kunnen leren. Het voelt wellicht veilig en krachtig om een “Wij” en “Zij” voor jezelf te creëren, maar eigenlijk is het juist een zwakte. Door jezelf open te stellen voor iedereen en jezelf onderdeel te zien van iedereen, zul je veel opener en positiever in het leven staan.

5. Geluk komt van buiten onszelf.
Als we maar goed verdienen, lieve vrienden hebben, een leuke relatie en een fijn huis, dan zit het wel snor. Ik dacht vroeger altijd wanneer ik me ergens ongelukkig voelde, dat als ik zou verhuizen of als ik op reis zou zijn, mijn problemen zouden oplossen. Ergens anders, met andere omstandigheden zou ik wél gelukkig zijn. Inmiddels besef ik me maar al te goed dat geluk in jezelf zit en dat je dit overal naartoe meeneemt. Als je ongelukkig bent, ben je niet ineens gelukkig als je ergens anders gaat wonen of op reis gaat. Je neemt jezelf mee en daar is waar het gevoel van geluk zit, in jezelf. Natuurlijk kunnen allerlei dingen om jou heen helpen bij het gelukkig worden, maar uiteindelijk gaat het erom of jij gelukkig kan en durft te zijn met jezelf. Vaak genoeg hoor je over ongelukkige celebs met de mooiste huizen, duurste auto’s, een relatie en een carrière. Streef niet naar uiterlijk geluk, streef naar innerlijk geluk, daar heb je veel meer en overal wat aan.

fabels van het leven mediteren

6. Er is iets mis met ons.
We hebben als mensen altijd het idee dat we beter zouden kunnen zijn, dat we dingen beter zouden kunnen doen, dat we knapper en slimmer zouden kunnen zijn en ga zo maar door. Indirect zeggen we hiermee dat er iets niet goed is aan ons, terwijl dat niet zo is. We zijn als mensen allemaal perfect. Het boeddhistische gezegde luidt: “We are all perfect as we are, and we could all use a little work.”

7. Het is belangrijk wat andere mensen van ons denken
We steken zo ontzettend veel energie in ons druk maken over wat andere mensen van ons denken, terwijl dit tegelijkertijd zo weinig nut heeft. Je kunt namelijk nooit exact weten wat iemand denkt. Het is zonde om hier zoveel energie in te steken. Je kunt veel beter je energie steken in worden zoals je zelf graag wilt zijn. Hoe zou jijzelf willen zijn, wil je positief over jezelf kunnen denken? Dat is van belang. Alle mensen om je heen hebben een andere mening en jij kunt nooit iedereen tevreden stellen. Je zult nooit iedereen positief over jou kunnen laten denken. Daarom kan je maar beter je energie steken in positief over jezelf denken en dan volgen de mensen die bij jou passen automatisch wel.

8. We zien de dingen zoals ze zijn.
Nee, we zien de dingen niet zoals ze zijn. We zien de dingen zoals we hebben geleerd om ze te zien. Wat wij zien in de wereld is enorm beïnvloed door onze opvoeding en onze overtuigingen. Ons onderbewuste selecteert de dingen die wij hebben geleerd die interessant zijn. Het is waardevol om je hier bewust van te worden en ook die zogenaamd ‘minder interessante’ dingen te gaan zien.

zien

9. We moeten alles begrijpen
Dit is iets wat ikzelf erg herken, maar wat me ook in de weg kan staan. Ik wil altijd alles begrijpen. Dit zorgt er helaas ook voor dat je minder vertrouwt op je gevoel en intuïtie. Je kunt nu eenmaal niet alles begrijpen en niet alles is te begrijpen, daarom is het juist heel goed om ook te leren luisteren naar je gevoel en intuïtie. Durf die ratio zo nu en dan los te laten en luister naar je hart. Experimenteer en doe eens iets anders dan je gewend bent. Je hoeft niet alles te begrijpen, want niet alles is te begrijpen.

10. Het leven bestaat uit hard werken
Kijk je ieder weekend weer op tegen maandag, ben je doodmoe van al het werken en voelt het leven aan als een constant gevecht, dan is het misschien goed om eens op een vriendelijke manier naar je eigen leven te kijken. Is dit hoe jij je leven wilt leiden. Je hebt maar 1 leven en daarvan kan je het beste genieten. Het leven is niet enkel om hard te werken. Je kunt wel bij tijden hard werken, maar daar moet wel voldoende genieten en vrijheid tegenover staan. Het leven behoort niet enkel uit hard werken te bestaan. Dat is immers niet hetgeen waar je aan terug zal denken als je op je sterfbed ligt. Dan denk je terug aan de mooie, memorabele momenten. Zorg daarom dat er zoveel mogelijk van die momenten zijn.

 Is er een (levens) fabel waar jij regelmatig intrapt?