Voor mannen is het geen enkel probleem om met een ontbloot bovenlijf, bij warm weer, rond te lopen. Het is zelfs vrij normaal. In het openbaar met je borsten bloot rondlopen als vrouw is echter not done. Hoe komt dat? ‘Free The Nipple’ begon als campagne om te strijden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen als het gaat om topless zijn in het openbaar. Niets werkt als campagne echter beter dan een semi fictief verhaal, een video, en daarom werd deze week de trailer online geplaatst van ‘Free The Nipple. Een bijzondere en mooi gemaakte korte video.

‘Free The Nipple’ vertelt het verhaal van een groep vrouwen in New York die topless in het openbaar rondlopen om zo te vechten voor hun rechten als vrouw. Ze strijden tegen het censureren van het vrouwelijk lichaam en de boetes die vrouwen, die zich niet aan de regels houden, krijgen. De trailer werd geregisseerd door Lina Esco. Zij vindt het tegenstrijdig dat geweld in onze mediacultuur wel wordt getoond, maar het vrouwelijk lichaam wordt gecensureerd. “Waarom is een tepel meer ongepast dan een moord?”

De vrijheid van vrouwen om hun lichaam te tonen wordt beperkt door de tv -en filmindustrie en de sociale media. De huidige seksualisering van het vrouwelijk lichaam resulteert echter in een pornografische weergave van de borsten van een vrouw. Tenslotte worden moeders, door het moeten verbergen van de borsten, geremd om borstvoeding in het openbaar te geven. Het is in Amerika in 35 staten verboden om topless te gaan. Volgens de Free The Nipple-campagne, kan een blote tepel in Louisiana een vrouw 2.500 Dollar aan boetes opleveren. Waarom geldt dat niet voor mannen?

Free The Nipple
(jammer dat er in de trailer moest worden gecensureerd)

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=eX8czRjkaBI” width=”100%” height=”350″][/videos]

“Free The Nipple” zal op 12 december in première gaan.
Wat vind jij, moet een vrouw ook topless rond kunnen lopen?