Heb jij er weleens over nagedacht om ooit een kindje te adopteren? Misschien omdat je zelf geen kinderen kunt krijgen of misschien omdat je graag een kindje, die geen ouders heeft die voor hem of haar kunnen zorgen, een betere toekomst wilt geven? Of is dit iets waar je helemaal niets voor zou voelen omdat je gewoon graag wilt dat jouw eventuele kindje biologisch ook echt van jou is? Joyce en ik hebben er zeker over nagedacht. Zelf zou ik best graag een kindje adopteren, al realiseer ik me dat ik het voor dat kind, dat niet op ons zal lijken, wel extra moeilijk maak door het dan ook nog eens onder te brengen bij twee moeders. Toch kiezen we er niet voor om een adoptieprocedure aan te gaan. Waarom niet?

We hebben er een tijd geleden best veel over gelezen en naast dat het echt heel kostbaar is, is het ook nog maar de vraag of we door de strenge selectieprocedure komen. Ook heb ik een aantal vriendinnen, zelf geadopteerd, die niet heel positief tegenover adoptie staan. Bij sommigen bleef er een basisgevoel van gemis aanwezig, een gevoel van nooit echt thuis zijn, wat maakte dat ze uiteindelijk teruggingen naar hun land van oorsprong. Allemaal heel heftig en ingewikkeld. Ik weet niet of Joyce en ik daar sterk genoeg voor zijn.

Vanaf woensdag 29 oktober start het nieuwe RTL 4-programma ‘Met Open Armen’. Hierin volgt presentatrice Natasja Froger stellen die na jarenlang wachten eindelijk hun kindje zullen adopteren. In elke aflevering wordt één stel gevolgd dat op het punt staat hun kindje voorgoed in de armen te sluiten uit landen als Nicaragua, China, Taiwan, Amerika en Haïti.

In de eerste aflevering volgt Natasja het koppel Andrea en Michel. De Braziliaanse Andrea is zelf 25 jaar geleden geadopteerd. Zij is dolgelukkig met de liefde en de kansen die ze hier heeft gekregen van haar adoptieouders. Als ze haar man Michel leert kennen en na een tijd hun kinderwens ter sprake komt, is al snel duidelijk: ook zij willen adoptiekinderen een liefdevol gezin geven. Michel en Andrea krijgen de mogelijkheid om twee meisjes uit Haïti te adopteren en Natasja Froger reist mee naar Port-au-Prince. Daar ontmoeten Michel en Andrea voor het eerst hun tweelingdochters.

met open armen

Natasja Froger: “Voor mij persoonlijk is ‘Met Open Armen’ het meest bijzondere dat ik ooit heb gemaakt. Duizenden kilometers van huis, in Amerika en Azië, sluiten mensen na jaren wachten eindelijk hun kindje in hun armen. Ver van hun vrienden en familie, met wie zij ‘normaal gesproken’ hun emoties zouden delen, ben ik getuige van de geboorte van een gezin.”

De motieven om te adopteren lopen in deze reeks flink uiteen: van idealisme tot vruchtbaarheidsproblemen en gelijke sekse. Ik ben heel benieuwd naar dit programma en zal dus aankomende woensdag om 21:30 uur zeker een kijkje nemen op RTL 4.

Hoe denk jij over adoptie?