Hoe spreek je deze woorden uit? Kan je je nog herinneren dat er vroeger meisjes op de basisschool vroegen om iets in hun poëziealbum te schrijven? Ze spraken dit ook letterlijk uit als poessie album. Zelf had ik geleerd om het als poëzie (Po-é-zie) album uit te spreken, maar deze meisjes waren het daar niet mee eens: het was echt poessie album. Ook vandaag de dag zijn er veel woorden die door verschillende mensen op verschillende wijze worden uitgesproken. Denk maar eens aan de Primark. Joyce zegt altijd PRAImark, terwijl ik altijd PRIEmark zeg. Maar wat is nu de juiste uitspraak? Zo zijn er nog vele andere grappige voorbeelden waarvan ik soms het bestaan niet eens kende of niet wist dat ik het al jaren verkeerd uitspreek.

Voor deze blog heb ik een flink aantal van dit soort woorden verzameld. Ik ben natuurlijk heel benieuwd over welke woorden jij ook weleens hebt getwijfeld en welke woorden jij misschien verkeerd uitspreekt. Ik zal dat bij ieder woord dat ik beschrijf ook eerlijk bekennen 🙂

Primark

Ik begin dus bij Primark. Sommige mensen zeggen, zoals ik, niet alleen PRIE-MARK, maar zetten er zelfs een T achter PRIE-MARKT, alsof ze op de markt zijn. Ergens kan ik me dat wel voorstellen omdat de Primark zo ook een beetje aan kan voelen, maar het klopt dus niet. Primark spreek je officieel uit als PRAIMARK. Joyce heeft het dus juist.

YouTube

Hoe je nou daadwerkelijk YouTube uitspreekt ging ik me recent nog afvragen omdat ik verschillende YouTubers het hoorde uitspreken als JOETOEP, met de nadruk op TOEP. Heel vreemd! En volgens mij ook heel fout. Naar mijn idee spreek je YouTube uit zoals het er staat, dus een beetje zoals JOETJOEB. Klopt dat?

Catalogus

Een oude bekende, iets wat je vroeger waarschijnlijk al eens gehoord hebt, de catalogus. Waar leg je bij dit woord de klemtoon? Sommige mensen leggen de klemtoon op de o: catalógus. Dat klopt dus niet. De klemtoon moet op de tweede a liggen: catálogus. Ikzelf heb dit altijd juist uitgesproken, maar heb er weleens over getwijfeld.

Accessorize

Ken je die winkel? Ik word daar altijd zo hebberig! Tegelijkertijd kan ik de naam van de winkel nooit uitspreken. Als ik met Joyce in de stad langs die winkel loop zeg ik dus zoiets als: Aaaaah, zullen we even kijk bij assesoswaraiiiiz? Maar hé, daar klopt natuurlijk geen bal van. Je spreekt deze winkel uit als: Assèssoraais

woorden uitspreken

Wordfeud

Weer een woord wat ik niet goed kan uitspreken, althans, waarvan ik niet wist hoe ik het moest uitspreken. Ik zeg dus altijd WORDFEUT, maar dat klopt helemaal niet. Haha. Je blijkt het dus uit te spreken als WURDFJOET. Zo raar! Spreek jij dat woord wel goed uit?

Instagram

Ik spreek dit woord dus lekker op zijn Hollands uit en veel mensen met mij: INSTA-GRAM. Maar omdat het een Engels woord is zou je het eigenlijk uit moeten spreken als INSTA-KRèM. Hoe spreek jij Instagram uit?

Schnitzel

Ah, gelukkig eindelijk een woord dat ik gewoon goed uitspreek! Sommige mensen zeggen dus SCHNITZEL, terwijl je het uitspreekt als SCHNIETZEL. Lekker hoor, althans in mijn geval als hij vegetarisch is.

Vagina

In de geneeskunde schijnt het absoluut not-done  te zijn om vagina uit te spreken als VAAGINA, daar ‘moet’ je VAGIENA zeggen. Volgens Wikipedia is het gewoon VAAgina. Ik weet dus niet hoe dit nu voortaan uit te spreken, gelukkig hoeft dat niet zo vaak 😉

Monopolie

Speelde jij vroeger weleens monopolie met familie of vrienden? Ik niet zo vaak, maar ik hoorde andere mensen er wel over praten. De uitspraak van dit woord verschilde dan nogal. Vaak werd het uitgesproken als MON-NOPLIE, maar dat klopt dus niet. Monopolie spreek je uit als MO-NO-POLIE.

Medaille

Dit vind ik weer een hele bijzondere. Ik begrijp bij sommige woorden niet dat mensen die verkeerd uitspreken. Medaille wordt echter regelmatig onjuist uitgesproken als MEDAL-JE, maar je spreekt het natuurlijk uit als  MEDA-JE.

Voucher

Joyce en ik hadden het laatst over een voucher wat we nog moesten afhalen, maar we spraken het woord allebei anders uit. Natuurlijk was ik er helemaal van overtuigd dat mijn manier de juiste was. Ik sprak het dus uit als VOESJEEE, terwijl Joyce het uitspraak als VAUTSJER. Jammerdebammer, de Dikke Van Dale is het niet met mij eens, maar met Joyce. Je spreekt het dus niet zo mooi op z’n Frans uit, maar gewoon lekker op zijn Engels: VAUTSJER.

woorden uitspreken voucher

Toentertijd

Ja, het is echt toenTERtijd en niet toenDERtijd. Zo schrijf je het ook, dus zo spreek je het ook uit.

Worm

Heb jij weleens wormen in de tuin of schrik je ook weleens van een worm als die, terwijl je lekker op het gras zit, ineens naar boven kruipt. Wat roep je dan? IEWL, een WURM!! Of IEWL, een WORM!. Veel mensen zeggen WURM in plaats van WORM. Het is toch echt een WORM.

Puzzel

Ondanks dat er duidelijk twee Z-en in dit woord staan, spreken veel mensen het uit alsof er maar 1 Z in het woord staat: PUUZEL. Geen idee waarom! Ik heb puzzel altijd uitgesproken als PUZZEL en zo hoort het ook.

Lidl

Kom jij weleens bij Lidl? Ik wel, ik koop daar regelmatig van die heerlijke pepitamix nootjes! Heel goedkoop en superlekker, echt een aanrader. Maar hoe spreek ik Lidl eigenlijk uit? Gewoon als LIDDUL. Klopt dit wel? Er zijn namelijk ook mensen die het uitspreken als LIEDUL. Ik heb het even uitgezocht en oepsie, ik blijk weer iets niet goed uit te spreken! Het is namelijk: LIEDUL.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=6530RlckyCQ” width=”650″ height=”350″][/videos]

Zoover

Ken je die website waar je allerlei interessante reviews kunt vinden van vakantie accommodaties? Wij kijken hier altijd naar alvorens we een reis boeken. Superhandig. Het enige nadeel is dat we niet weten hoe de website uit te spreken: Is het nou ZOO-ver of ZOE-VER of is het ZO_OVER? Weet jij het? Ik heb het inmiddels eens uitgezocht en het blijkt gewoon ZOE-VER te zijn. Heel simpel!

Nike

Oké, dit heb ik dus altijd verkeerd uitgeproken. Ik zei altijd gewoon NAIK, maar je blijkt het dus uit te spreken als NAIKIE. Ik wist wel dat het verschillend werd uitgesproken, maar ik vond het altijd een beetje overdreven als mensen NAIKIE zeiden. Goed, voortaan zeg ik dus ook NAIKIE. Al weet ik niet of ik hieraan kan wennen.

Levis

Wat waren die broeken als tiener vroeger duur. Ik wilde zoooo graag 1 Levis broek, maar die kostte wel 120 euro. Mijn moeder kocht mijn spijkerbroeken gewoon voor 10 euro bij de Wibra. Anyway, ik sprak Levis altijd uit als LIEVAIS, maar het blijkt dus LEEVIES te zijn. Jeetje, ik spreek echt veel meer verkeerd uit dat ik dacht!

 Steak

Ik eet geen vlees, maar ik weet wel hoe dit woord uit te spreken. Toch zijn er ook veel mensen die dat niet blijken te weten. Zij zeggen namelijk STIEK. Geen idee waarom, misschien door de spelling. Je spreekt het in ieder geval gewoon uit als STEEK.

COOP

Weer zo’n lastige! Deze wist ik om eerlijk te zijn ook niet. Meestal zeg ik gewoon KOOP. Maar andere mensen spreken het weer uit als KO-HOP of KOO-OP. Wat is nu de juiste uitspreek? Opnieuw heb ik mijn antwoord gevonden via de Wikipedia. Opnieuw spreek ik een woord verkeerd uit! Je spreekt COOP namelijk uit als KOO-OP. Wist jij dat?

Oreo

Weer ben ik gaan twijfelen door wat ik op YouTube hoorde. Sommige mensen spraken Oreo hier namelijk uit als Oréo. WHY? Het is toch gewoon OHHREO? Online kan ik hier het antwoord niet op vinden, dus ik ontvang graag jouw input. Hoe spreek je dit uit?

my little pony

Pony

Had jij vroeger ook zo’n mooie My Little Pony? Ik had er meerdere, in allerlei verschillende kleurtjes, meegeleverd met borstel en al. Pony spreek je in dit geval uit als POONIE, maar dat komt ondat het Engels is. In het Nederlands spreek je pony gewoon uit als PONNIE. Daar is niet iedereen het mee eens en dus spreekt een deel van de mensen pony als POONIE uit en een ander deel als PONNIE. Ikzelf zeg dit woord gelukkig op de juiste manier.

Wifi

Tenslotte, om maar een beetje in stijl te blijven, weer een woord dat ik verkeerd uitspreek: Wifi. Ik zeg altijd gewoon: AAAAAAH ER IS WEER GEEN WIEFIE. Nou ja, dat klopt dus niet. Het blijkt dus dat je wifi hoort uit te spreken als WAIFAI. Serious? Dat klinkt echt als een geintje. Maar nee, het is echt zo. Ik denk dat ik het dan lekker verkeerd, op zijn hollands, blijf uitspreken, want WAIFAI vind ik echt overdreven klinken. Wat vind jij?

Dit waren 23 woorden die regelmatig verkeerd worden uitgesproken. Nee, niet alleen door mensen om mij heen, maar tot mijn grote verbazing, ook regelmatig door mijzelf. Ik ben benieuwd welke woorden jij verkeerd uitspreekt en of je me antwoord kan geven op sommige vragen die ik in de blog heb.

liefs scarlet